La poca ‘valencianització’ de la Fira del Llibre de València desperta crítiques

VilaWeb
Redacció
20.04.2016 - 02:00
Actualització: 20.04.2016 - 09:49

Més espais, més activitats, més pressupost, però una presència encara massa discreta d’autors en català: aquest és el resum de l’ambient de la Fira del Llibre de València, que es farà fins a l’1 de maig als Jardins de Vivers. Potser els aires de canvi que es respiren des de fa un any al País Valencià havien suscitat una expectativa molt gran. Però la realitat és que la feina dels autors, editors i llibreters que treballen per la difusió del català continua essent molt poc visible. L’escriptor Martí Domínguez, que serà a la fira presentant la quarta reedició del seu llibre ‘La Sembra’ (Proa), diu que s’hi esperava més complicitat de les institucions, però afegeix que és optimista pel canvi d’actitud general i creu que el procés de recuperació serà lent.

L’escriptora i llibretera Núria Cadenes, que també hi serà present amb la seva llibreria Tres i Quatre, opina que, tot i que la literatura valenciana cada vegada sigui més potent, hi continua havent poca presència d’autors en català, perquè se’ls dóna poca visibilitat. Tot i això, matisa que la fira és important perquè permet de veure la fantàstica feina que fan les editorials durant l’any. Moltes –diu– publiquen expressament abans de la fira, un fet que corrobora Joan Carles Girbés, responsable de Sembra Llibres. ‘Nosaltres serem a la fira amb gairebé tot el nostre catàleg d’autors sencer, però cal valencianitzar-la molt més’, afegeix.

Segons Girbés, la dificultat de trobar autors en català a la fira no és res que no passi al dia a dia del País Valencià, on també costa de trobar-los a les llibreries. I afegeix que ara que s’obren noves perspectives també seria el moment idoni perquè les editorials catalanes s’impliquessin més en la fira i en el País Valencià. ‘Per normalitzar la situació, els autors del Principat haurien de baixar a València i els nostres ser presents a Sant Jordi’. Martí Domínguez, que publica en una editorial catalana, també està d’acord amb aquesta idea i afegeix que a vegades s’ha sentit orfe perquè les editorials catalanes no estan prou interessades en el mercat valencià.

Durant dotze dies la fira programa més de dos-cents actes entre tallers, animacions, debats, recitals, taules rodones i presentacions literàries. També hi haurà els autors més destacats del panorama literari valencià, com ara Martí Dominguez, Francesc Bayarri, Feliu Ventura, Josep Usó, Esperança Camps i alguns de catalans, com ara Empar Moliner o Roc Casagran. Enguany la fira també participa en un programa de foment de la lectura i cada matí oferirà activitats destinades als escolars. A més, com que el certamen fa cinquanta anys, fins al 15 de maig es pot veure al Centre del Carme l’exposició ‘50 Fires’, que acull material gràfic i imatges corresponents a la història de la Fira del Llibre de València.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor