01.03.2025 - 22:01
|
Actualització: 03.03.2025 - 07:39
Les previsions de pluja amenaçaven la cinquena manifestació contra el president Carlos Mazón, però la gent no s’ha deixat atabalar. Les víctimes, les úniques protagonistes d’avui, arribaven amb llàgrimes als ulls i amb el cap ben alt. Unes llàgrimes que també s’han deixat veure entre la multitud que s’amuntegava a les vores, i que aplaudia a cada pas de les associacions de víctimes de la gota freda, que encapçalaven la marxa amb una pancarta on es llegia: “Els nostres familiars han mort per la vostra incompetència, assassins.”
“No podem més. No ens ha representat des del dia 29, però ja no podem més. És una burla, no ens ha atès en cap moment. No podem més. Que se’n vaja, que se’n vaja ja”, deia Rosa Maria Álvarez, que va perdre son pare, Manuel Álvarez, a Catarroja, abans de començar la manifestació. “Cada vegada que aquest home ix en la televisió i fa comentaris, ens va matant. Cada dia que passa és una vergonya que ens prenga el pèl així”, deia Susana, la dona de José Ruiz Torrecillas, que va morir abans que sonara l’alarma.
“Som ací acompanyant a familiars de víctimes i podeu veure que el dolor és molt immens. Hi ha setanta-cinc pobles afectats i moltes persones que no hi són ací, concretament 227, perquè no es va llançar una alerta. No ens cansarem de dir que una alerta a temps haguera salvat moltíssimes vides. Hi ha una responsabilitat que volem demanar, que està en els tribunals, però també és social. Per favor, que dimitisca ja, per dignitat de tots els valencians”, ha assenyalat Mariló Gradolí, representant de l’Associació Víctimes DANA 29 d’octubre.
En un cantó de la pancarta, amb uns ulls inconfusibles i una dignitat tan gran com la de la terra que trepitja, hi havia Dolores Ruiz, que va perdre el marit, Emeterio Mora, i dos fills, Jesús Andrés i Javier, a Xiva (Foia de Bunyol). “A veure si aquest senyor que estava al capdavant de la Comunitat Valenciana, no en dic ni el nom, que deixe el lloc. Els polítics que volen mantenir-lo en la cadira no tenen sentiments ni cor”, deia.
Al seu costat, Encarna Martínez, que va perdre el germà a Xest, amb els ulls humits demanava la dimissió de Mazón. “Mira tota la gent. Com al principi no eixíem en les manifestacions, la gent no sabia qui érem. Però a poc a poc anem eixint, tenim força per a seguir, per a sostenir la pancarta. Dolores, sempre que hi ha una manifestació, també hi és ací al capdavant, i la gent ens abraça i plora amb nosaltres. Ens sentim abrigallades per la gent, però no per les administracions”, deia.
Com en cada manifestació, Ernesto Martínez, germà d’Elvira i oncle d’Elizabeth, una de les tres persones desaparegudes, també hi era davant la pancarta amb la seua cadira motoritzada. “Sóc ací per a demanar la dimissió d’algú que no es mereix estar en el lloc que ostenta. Ell, ara mateix, no es representa ni a si mateix. S’amaga com les rates. L’únic que busca és allarga el seu aforament”, deia. Es mostra esperançat que troben la seua neboda, i remarca que té força de sobres per a continuar lluitant. “Jo força en tinc molta. No tinc les cames, però la resta del cos em funciona molt bé, sobretot el cap.”
Un poble digne i emocionat
Entre els crits habituals de “Mazón dimissió” i “El president, a Picassent”, la banda sonora la posava el col·lectiu de tabals i dolçaines Estrela Roja. La “Processó de la memòria”, composta pel dolçainer Ferran Navarro, obria el camí a tota la gent que ha omplert el carrer de Colom de gom a gom. Es va pensar per a les víctimes de les foses de Paterna i, més tard, va posar so a les mobilitzacions per les víctimes de l’accident del metro. Ara, aquesta melodia plena de simbolisme i resiliència és per a les víctimes de la gota freda, que encara clamen justícia.
Quan la capçalera de la manifestació ja arribava a la fi del recorregut, aquesta vegada a la Porta de la Mar, encara hi havia gent que no s’havia pogut moure de davant la plaça de bous. El minut de silenci, a les 20.09, que posava més els pèls de punta que els crits, ha precedit a l’alarma de les 20.11, estrident i colpidora. Els parlaments finals de les víctimes han evidenciat, una vegada més, la dignitat del poble valencià, en un exercici de dol col·lectiu, que no tindrà un mínim de consol fins que Mazón no dimitisca. Els 227 morts han passat a tenir nom i cognom, i també malnoms, com a molts se’ls coneixia en els seus pobles. “El barber de Catarroja”, “el Faco”, “Candi”, “el Bou”, “la Peixeta”, i tants, i tants, que mai no haurien d’haver estat nomenats en aquestes circumstàncies.
El poema de Vicent Andrés Estellés “El fang, la pluja”, llegit per Sònia Fuster, que va perdre son pare, Ernesto Fuster, ha emocionat una València que tremolava de ràbia. “El fang, la pluja, el fang, els carrers plens de fang, l’aigua, l’aigua caient, a dolls, de les teulades; els carrers plens de fang, les sabates amb fang, la boira, el caseriu i l’esgarrany d’un arbre. He plorat molt. He vist coses. He plorat molt.” I quan diu això de “seràs per a sempre poble”, el poble valencià aplaudia i s’abraçava.
En acabat, han parlat representants dels Comitès Locals d’Emergència i Reconstrucció, que no es cansen de demanar que no els reconstruïsquen. “Ens ofega el fang i se’ns trenca la veu només de recordar. Veïnes que arrapen branques d’un arbre per a agarrar-se a la vida, cotxes que naden en la foscor d’un malson del qual no aconsegueixes despertar… No oblidem que açò no és un accident, són assassinats”, han dit. Han recordat que la població civil organitzada va ser qui va actuar davant la manca de resposta de l’administració, i han reivindicat la creació de comitès a les zones afectades per la gota freda.
Han destacat que la reconstrucció que necessiten, en primer lloc, és la de les seues vides. “Sense comunitat ni veïnat no hi ha reconstrucció, hi ha corrupció. No ha fet falta ni una guerra nuclear ni la fi del món per administrar d’una forma genocida el canvi climàtic mitjançant polítiques d’extermini de sectors excedents de la població. És per això que eixir del fang juntes i sense que ningú es quede enrere és la forma valenciana de lluita i resistència”, han dit.
Com a cloenda d’una nova manifestació contra el president indigne del País Valencià, “La muixeranga” i el puny en alt dels assistents, i un clamor de crits que feien tremolar el sòl. “Mazón dimissió”.