Morella, el poble en què compten de sis en sis

  • Morella festeja aquests dies el cinquanta-cinquè Sexenni, una festa única que se celebra de fa més de 300 anys

VilaWeb

Andreu Esteban

20.08.2024 - 21:40
Actualització: 21.08.2024 - 18:02

“A Morella es compta de sis en sis.” Aquesta frase, encara que puga parèixer una absurditat, defineix perfectament el sentiment dels habitants de la capital dels Ports, que celebren aquests dies el cinquanta-cinquè Sexenni en honor a la Mare de Déu de Vallivana. D’ençà de l’any 1678, i després d’haver passat una epidèmia de pesta, les autoritats de l’època van decidir de celebrar un novenari cada sis anys en honor de la Mare de Déu que els havia salvat de la malaltia. Generació rere generació, aquesta tradició ha perdurat fins al present, uns dies de celebració amb la tornada de la imatge de la Mare de Déu al poble després de sis anys, danses, carrers engalanats amb diferents decoracions fetes durant l’any anterior, el retorn al poble de molts que se’n van haver d’anar i, en definitiva, la continuació del compromís que els habitants de Morella van fer fa 346 anys, en una festa única als Països Catalans.

La rogativa

El trajecte de vint-i-quatre quilòmetres que es fa del Santuari de Vallivana fins a Morella per a traslladar la imatge vertadera de la Mare de Déu fins a la població marca el començament del Sexenni. Durant el trajecte es fan diferents càntics, com ara el Salve i l’Exsurge Domine.

Un any de feina

VilaWeb
VilaWeb

Per a rebre a la Mare de Déu de Vallivana, els morellans decoren els carrers principals de la població, que serà per on passaran les processons i el retaule. Els tapissos de paper rissat, fets durant l’any anterior, són l’element principal de la decoració. Cada carrer tria la temàtica cada Sexenni, i així van innovant.

Entrada de la Mare de Déu

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Al capvespre, quan el sol s’amaga entre les muntanyes dels Ports, els romers tornen a Morella acompanyant la Mare de Déu de Vallivana i així donen pas a un nou Sexenni. La marededeu es col·loca en una peanya per desfilar juntament amb les autoritats. Durant la processó es van fent diferents danses fins arribar a la basílica Arxipestral, on s’estarà fins a l’octubre. Un acte carregat de simbolisme i emoció per als habitants de Morella.

El retaule

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

El retaule és l’acte central de les festes del Sexenni a Morella. Cada dia, a les 12.30, les diferents danses i gremis que representen l’antiga estructura social de quan va sorgir la festa desfilen pels carrers engalanats de Morella. Un acte que mostra la riquesa cultural del Sexenni i en recorda els orígens.

Les danses

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Torners, teixidors, gitanetes, arts i oficis, i llauradors, aquests són alguns dels gremis que integren cada matí el retaule del Sexenni. Cada gremi té una dansa o element bíblic que el representa a les cercaviles. El so de la dolçaina i el tabal fan destacar les danses que es ballen als carrers amb vestits molt acolorits.

Els torners

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La dansa dels torners és possiblement la més emblemàtica del Sexenni. Es representa a la casa de la vila i és la dansa de la ciutat. Hi participen joves vestits amb indumentàries amb reminiscències florentines. La dansa consisteix a desfilar al ritme del tabal i la gaita. Quan ho marca la gaita, els torners fan un salt en què passen la cama dreta per sobre de l’esquerra quan són a l’aire i després fan malabars amb una vareta de fusta. Tradicionalment, aquesta dansa era reservada per als joves nascuts en anys de Sexenni, encara que aquestes darreres voltes se n’ha haguts de cercar de més edats per manca de gent. A més, enguany és la primera vegada que les dones hi poden participar.

Les reines

Un altre dels elements que integren el retaule són la reina Esther i les heroïnes. Aquestes cinc joves representen personatges de l’Antic Testament, amb la reina Esther com a figura principal, acompanyada per Judit, Jael, Maria i Abigail. Els vestits, fets artesanalment amb bijuteria i grans cues per a l’ocasió, són l’element diferenciador i únic, que sempre genera molta expectació en la societat morellana.

De sis en sis

El Sexenni de Morella és una d’aquestes festivitats que cal veure almenys una vegada a la vida. Cada sis anys els morellans no solament continuen amb el compromís fet pels seus avantpassats amb la Mare de Déu de Vallivana, sinó que fan balanç de tot el que han viscut entre un sexenni i un altre, perquè la vida, a Morella, funciona de sis en sis.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor