19.09.2022 - 09:53
|
Actualització: 19.09.2022 - 16:40
Poble Lliure ha fet arribar als principals actors polítics independentistes una proposta per a bastir un acord estratègic per a recuperar la unitat d’acció i continuar el procés d’independència. El document reivindica l’èxit de mobilització de la Diada, que veuen indicatiu que el moviment popular per la independència torna a avançar, i diu que aboca a repensar les accions per a desplegar polítiques encaminades a la consecució de la República Catalana. Així, proposen un acord a partir de tres punts: la negociació política amb l’estat espanyol, l’exercici de la sobirania i el desplegament d’un pla de xoc contra la substitució lingüística del català.
Sobre la negociació amb l’estat espanyol i l’estratègia independentista exposen que, atesa la negativa reiterada del govern espanyol a pactar l’exercici del dret d’autodeterminació, l’independentisme no pot fer girar tota la seva estratègia al voltant de la negociació. “Constatar per enèsima vegada la naturalesa demofòbica de l’estat espanyol pot ajudar a acostar algunes persones a l’independentisme; però també desmobilitza, desencisa i allunya amplis sectors que van participar en l’1-O i obre la porta, fins i tot, a opcions oportunistes”, diuen. D’aquesta manera, proposen de fixar objectius i terminis concrets per a la negociació: una llei d’amnistia i la negociació d’una llei de referèndum el gener vinent. Si això no s’aconsegueix, proposen de tancar aquesta fase i denunciar l’intent fallit de negociació.
Alhora, exposen que cal construir un nou marc estratègic de direcció amb tots els agents de l’independentisme que defineixi el paper de cadascú a l’hora de dibuixar l’estratègia de ruptura necessària per a assolir la independència.
“El principal problema de Catalunya és la manca de sobirania política”, diu Poble Lliure. I afegeix que l’espoliació fiscal impossibilita de tenir els recursos propis, que Catalunya és molt dependent de les empreses estratègiques espanyoles i que els estaments judicials espanyols impedeixen al parlament de legislar segons la voluntat de les seves majories parlamentàries. “En qualsevol cas, la Generalitat ha d’impulsar polítiques que millorin les condicions de vida de les classes populars i que posin de manifest, si l’estat hi posa entrebancs, el caràcter ultraconservador del règim del 78”, diu. En concret, el partit demana la creació d’una empresa pública catalana de serveis essencials i el desplegament d’iniciatives legislatives per al control i la contenció dels preus, que han empitjorat la qualitat de vida dels ciutadans per la inflació.
En tercer lloc, l’organització diu que, arran de la greu situació de l’ús social del català, cal que el govern desplegui un marc d’actuació en tots els àmbits que reverteixi aquesta tendència i recuperi el català com a instrument per a la igualtat d’oportunitats.
Poble Lliure diu que l’escrit es posa a disposició per a aconseguir un debat sincer: “Necessitem la intel·ligència col·lectiva de tots els actors per a aconseguir fites que debilitin la posició de l’estat i ens facin recuperar poder i capacitat política.” I afegeix que més enllà de l’emplaçament als partits i organitzacions independentistes, fa una crida a no caure en el desànim. “Una societat políticament preparada i organitzada per mitjà de la societat civil és un element fonamental per a l’èxit d’aquest projecte”, diu.
Finalment, expliquen que ara es posaran en contacte amb els partits i organitzacions del moviment independentista per contribuir a recuperar la iniciativa.