04.10.2023 - 13:56
|
Actualització: 05.10.2023 - 14:17
Tota la població de Catalunya, les Illes i el País Valencià ha estat exposada aquest estiu a nivells de contaminació per ozó que sobrepassen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així ho recull un nou informe d’Ecologistes en Acció, que conclou que en el global de l’any els nivells d’aquest gas s’han reduït.
El document constata que els episodis de calor de la primavera i l’estiu i la manca de pluges han elevat els valors durant els mesos de calor. Els llindars s’han superat de forma preocupant a les comarques de la demarcació de Girona, a la plana de Vic i el Prepirineu. Tot i això, els límits fixats s’han sobrepassat en menys ocasions que en els anys previs a la covid. S’han registrat descensos del 19% i el 37% en relació amb la mitjana de 2012-2019.
L’informe ha analitzat les dades recollides entre el primer de gener i el 30 de setembre d’enguany a gairebé cinc-centes estacions de mesura repartides per tot l’estat espanyol, entre elles cinquanta-una situades a Catalunya, divuit a les Illes i seixanta al País Valencià.
L’ONG recorda que l’ozó és el contaminant atmosfèric que cada any afecta més població, i el més estretament lligat al canvi climàtic, per la seva relació amb la radiació solar. Durant la primavera i especialment l’estiu, els més càlids viscuts a Catalunya d’ençà del 1961, els nivells d’aquest gas s’han situat per sobre dels límits fixats. Tot i això, en el global d’aquest any els valors d’ozó han disminuït a Catalunya.
Segons l’informe, el canvi climàtic s’ha confirmat com a factor determinant en l’agreujament dels episodis de mala qualitat de l’aire per ozó, per l’augment de la radiació solar, l’allargament progressiu de la durada de l’estiu (estimat per l’AEMET un dia a l’any) i la reducció de les precipitacions. A tot plegat se li sumen altres “inconvenients” ambientals entre els quals el 2023 cal destacar la intensa sequera primaveral i estival.
“La contaminació per ozó s’ha d’abordar com un problema sanitari de primer ordre, que causa cada any al voltant de 2.500 morts a l’Estat espanyol, segons l’Agència Europea de Medi Ambient”, ha apuntat l’ONG. Durant l’estiu del 2023, l’Institut de Salut Carlos III ha identificat a Catalunya 280 morts per les temperatures elevades.
De l’estudi també se’n desprèn que la informació a la ciutadania per part de les administracions públiques no és ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema. D’acord amb Ecologistes en Acció, la Generalitat s’ha limitat a difondre avisos rutinaris durant els episodis d’ozó, i no té el preceptiu pla d’acció davant d’aquests, per la qual cosa no preveu mesures com la limitació del trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona o l’activitat industrial al Camp de Tarragona.
Ecologistes en Acció considera inacceptable que la Generalitat i el govern espanyol continuïn sense tenir plans eficaços sobre el transport, la indústria i la ramaderia intensiva que redueixin els elevats nivells d’ozó. Ha assegurat que les principals vies d’actuació són disminuir el trànsit motoritzat, substituir els dissolvents orgànics per aigua, l’estalvi i l’eficiència energètica, un desplegament ordenat de les energies renovables, ampliar l’Àrea de Control d’Emissions adoptada per al mar Mediterrani, reduir el trànsit aeri, penalitzar fiscalment els vehicles dièsel i una moratòria per a les macrogranges.
A les Illes, l’ONG explica que la pàgina web de qualitat de l’aire autonòmica només ofereix dades en temps real de la darrera hora i que les dades històriques arriben amb uns mesos d’endarreriment. Això, diuen, dificulta el seguiment de la contaminació. Superada la pandèmia de la covid, l’ozó troposfèric ha afectat tot el territori. Gairebé totes les estacions de mesuratge han registrat nombroses superacions del valor recomanat per l’OMS. No obstant això, expressen que els nivells d’ozó ha sigut significativament més baixos que en anys anteriors, malgrat les altes temperatures i l’alta radiació durant l’estiu. La situació ha millorat especialment a Palma i a les zones de la Serra de Tramuntana i a la resta de Menorca. En canvi, l’ozó ha augmentat en la zona d’Eivissa i a l’estació de Torrent de la capital de l’illa.
A les Illes, tota la població també ha respirat aquest 2023 un aire perjudicial per a la salut. L’ONG demana al govern balear que s’esforci a millorar el mesuratge i informació sobre la qualitat de l’aire.
Al País Valencià, la situació és semblant. Després de la pandèmia, l’ozó troposfèric ha afectat tot el territori. Les seixanta estacions de mesuratge han registrat nombroses superacions del valor recomanat per l’OMS. No obstant això, els nivells han sigut significativament més baixos que en anys anteriors. La situació ha millorat especialment en les zones de la costa i interior, on s’ha reduït el nombre de dies de mala qualitat de l’aire. Com en la resta d’indrets, al País Valencià també s’han registrat uns elevats nivells de contaminació d’ozó durant tot l’any. Es deu, principalment, pel trànsit que circula per les quatre aglomeracions –València, Alacant, Castelló i Elx– i per les carreteres interurbanes.