16.05.2021 - 21:50
|
Actualització: 17.05.2021 - 10:31
Malgrat els entrebancs inicials, la campanya de vaccinació s’ha accelerat aquestes darreres setmanes i els principals grups de risc ja es troben vaccinats. Un terç dels adults del país ha rebut, com a mínim, una dosi del vaccí contra la covid-19 i es comença a dir que els mesos vinents s’assolirà la immunitat de grup.
Catalunya Nord i Andorra, tot i els problemes de subministrament que van tenir al començament, són els territoris que ara mateix van més avançats, amb més d’un 42% de la població adulta vaccinada. A les Illes hi ha gairebé un terç de la població vaccinada i el País Valencià i Catalunya superen còmodament aquest llindar.
Aquests percentatges són lluny dels que tenen els estats capdavanters en la vaccinació i que ja han notat una disminució molt gran en la mortalitat i la circulació del virus. És el cas d’ Israel que té un 60% de la població adulta amb una dosi inoculada, com a mínim, i ja ha aixecat algunes restriccions, com ara l’obligació de portar màscara al carrer. Els EUA, que han pres aquesta mateixa decisió, tenen un 47% de la població amb una dosi, com a mínim, i el Regne Unit, que ha vist un descens dràstic en els contagis, té ara un 54% de la població vaccinada. En aquest sentit, el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, ha mostrat la voluntat d’aixecar l’obligació de portar màscara a l’espai públic quan el 50% dels més grans de setze anys hagin estat immunitzats. Un objectiu que es troba força a la vora i que es podria complir a curt termini.
Tot i aquest percentatge més baix de població vaccinada, aquí també es nota l’efecte la vaccinació sobre la mortalitat. Gairebé tota la població de més de vuitanta anys ha rebut una dosi, i el grup de la UPC BIOCOMSC ha calculat que els vaccins hauran evitat el 80% de les morts a final de maig, quan hagin fet efecte les dosis administrades fins ara. Els més grans de vuitanta anys representaven el 69% de les morts que hi va haver a Catalunya fins al març, però d’ençà del març són el 58%, i el 49% si només tenim en compte els primers deu dies de maig.
Aquestes xifres fan preveure que aquesta millora s’acceleri durant el mes de juny, quan la majoria de persones de cinquanta anys hauran rebut una primera dosi i els de quaranta també. S’ha de tenir en compte, que fins ara el 75% dels ingressos a les UCI corresponien a les franges d’edat de persones que ara estaran vaccinades. Per a notar la millora definitiva a les UCI, sobretot al Principat, on encara hi ha molta gent ingressada, caldrà esperar a mitjan juny, quan es preveu que gràcies a la vaccinació hi hagi menys ingressos i s’hagin pogut descongestionar dels malalts actuals.
L’estat francès ha anunciat que a partir del 15 de juny qualsevol persona adulta podrà demanar hora per a vaccinar-se, després d’haver complert l’objectiu de vaccinar tots els més grans de cinquanta anys. Per la seva banda, Catalunya preveu de començar a vaccinar els menors de quaranta anys al juliol.
La covid-19 no desapareixerà: així la tractarem en el futur
Tres mesos per a la immunitat de grup?
La immunitat de grup, és a dir, que una part considerable de la població hagi desenvolupat anticossos i es puguin aixecar les restriccions, segons les autoritats sanitàries podria ser qüestió de mesos. La responsable de la campanya de vaccinació a Catalunya, Carmen Cabezas, ha dit que, per recuperar un estil de vida similar al que hi havia abans de la pandèmia, calia un 70% de la població immunitzada, xifra que els més optimistes situen a final d’agost o principi de setembre.
Però no tota la comunitat científica comparteix aquest punt de vista. Per començar, normalment es marca el 70% de tota la població, i no pas de la població adulta, com fan les autoritats. De la mateixa manera, les mutacions i variants, i el fet que els vaccins no siguin eficaços al 100%, poden fer que el percentatge de població immunitzada hagi de ser més alt.
Xavier Abad: “La població infantil i juvenil no és vacunable”