05.12.2022 - 20:14
|
Actualització: 06.12.2022 - 11:39
Un equip de científics de la Universitat d’Arizona ha descobert un plomall de mantell actiu d’uns quatre mil quilòmetres de diàmetre a Mart, una zona volcànica que empeny l’escorça cap amunt i porta magma calent a la superfície. Aquest fenomen podria ser el causant de terratrèmols, falles i erupcions, segons un estudi publicat a Nature Astronomy.
Tot i que la majoria de l’activitat volcànica i tectònica a Mart es va produir durant els primers mil cinc-cents milions d’anys de la seva història geològica, el vulcanisme recent, el tectonisme i la sismicitat activa a la regió d’Elysium Planitia, al nord del planeta, revelen que allà encara hi ha activitat en curs. De fet, és en aquesta zona on es trobava el volcà més recent detectat, de fa cinquanta-tres mil anys.
Fins ara, Mart era considerat com un planeta geodinàmicament inert, però l’estudi apunta que tindria plomalls del mantell actualment actius i esdevindria així en el tercer planeta del sistema solar que en té després de la Terra i Venus.
L’activitat del plomall, és a dir, grans bosses de roca càlida i flotant procedents de l’interior del planeta, proporciona una explicació per a les màximes de gravetat i topografia regionals, el vulcanisme recent, la transició de la tectònica compressiva a l’extensiva i la sismicitat en curs. Les característiques són comparables als plomalls terrestres que estan vinculades a la formació de grans províncies ígnies.
A 4,000 km diameter hot active plume head stands below Elysium Planitia, similar to large terrestrial plumes. Its centre coincides with Cerberus Fossae and it drives seismic and tectonic activity. And @NASAInSight sits on top of it! Broquet & Andrews-Hanna:https://t.co/NvQW7HGEgO pic.twitter.com/NdgEINTcWF
— Nature Astronomy (@NatureAstronomy) December 5, 2022