24.12.2021 - 12:00
|
Actualització: 24.12.2021 - 12:34
La pandèmia de la covid ha afegit nous tràmits carregosos als viatges amb avió. Si fins ara ja calia anar amb cura de tramitar visats, fer la facturació (check-in) a temps, seleccionar els seients de l’avió o mesurar adequadament l’equipatge de mà, per culpa de la pandèmia també cal anar amb cura de tenir descarregat el certificat covid i, en molts casos, haver omplert correctament el formulari de localització (PLF) o la declaració d’absència de malaltia, tràmits igualment indispensables i diferents a cada país.
Fa mesos que molts estats exigeixen que els viatgers presentin formularis com aquests, però molts viatgers no saben que cal fer aquest tràmit i es troben que l’han de fer a última hora amb el mòbil. Fins i tot hi ha qui sap que ha d’omplir el formulari del país d’on parteix, però se sorprèn d’haver-ne d’omplir un per a tornar a casa. Equivocar-se amb aquest tràmit pot implicar que es denegui l’embarcament a l’avió o que se n’impedeixi el pas al control fronterer després d’haver aterrat.
Com el nom indica, el formulari de localització demana al viatger dades de l’hotel o qualsevol altre establiment turístic on s’allotjarà per si s’hagués d’aïllar preventivament. Tot i que cada estat té un formulari diferent, sovint es demana el número de vol i el seient de l’avió, de manera que és recomanable de començar a omplir el formulari un cop feta la facturació. A més, també és habitual que el formulari demani d’adjuntar-hi el certificat covid, cosa que es pot fer automàticament escannant-lo amb la càmera o adjuntant-hi el PDF. Amb la segona opció, caldrà que se’ns validi més tard, cosa que pot implicar esperes. Alguns països ofereixen la possibilitat de fer un mateix formulari per a tota la família o grup.
Cal tenir en compte que la petició del formulari o de declaració d’absència de malaltia és independent de qualsevol altra mesura per a entrar al país, com ara presentar una prova diagnòstica negativa prèvia al viatge o fer aïllament els primers dies. Per un seguit, als països de la Unió Europea n’hi ha prou de tenir el certificat covid –tant si és de vaccinació, com de prova diagnòstica negativa com de recuperació. El certificat covid és una iniciativa de la Unió Europea, però també s’accepta a Albània, Andorra, Armènia, la Ciutat del Vaticà, les Illes Fèroe, Geòrgia, Israel, Islàndia, Liechtenstein, Moldàvia, Mònegue, el Marroc, Macedònia, Noruega, Panamà, el Regne Unit, San Marino, Sèrbia, Suïssa, Turquia i Ucraïna. Alguns estats poden demanar un certificat de vaccinació o de prova diagnòstica alternatiu. I fins i tot n’hi ha, com a Suïssa, que, malgrat acceptar el certificat covid, fan lliurar a tothom una prova diagnòstica negativa. Per tot plegat, és molt assenyat de comprovar adequadament les condicions d’entrada actualitzades a la pàgina web oficial del país de destinació.
En alguns casos n’hi ha prou d’omplir el formulari digitalment, però hi ha països que demanen de lliurar-lo imprès. Us oferim una llista d’enllaços amb el formulari que cal omplir per a entrar en algunes de les destinacions més habituals:
- Alemanya
- Argentina (també cal descarregar l’aplicació CuidAR)
- Armènia
- Bèlgica
- Brasil
- Colòmbia
- Croàcia
- Egipte
- Eslovàquia
- Eslovènia
- Espanya
- Estats Units d’Amèrica
- França
- Geòrgia
- Grècia
- Irlanda
- Israel
- Itàlia
- Jordània
- Letònia
- Lituània
- Malta
- Marroc
- Mèxic
- Països Baixos
- Polònia
- Portugal
- Regne Unit
- República Dominicana
- República Txeca
- Romania
- Rússia
- Suïssa
- Turquia
- Xile
- Xipre