07.07.2022 - 00:32
|
Actualització: 07.07.2022 - 08:49
El Regne Unit va viure ahir un dels dies més estranys de la seva llarga vida política. Una tercera part dels ministres de Boris Johnson van dimitir i també quaranta-quatre membres del parlament que tenien tasques en el govern.
La rebel·lió dels tories havia començat amb la dimissió dels ministres de Salut, Sajid Javid, i d’Hisenda, Rishi Sunak, que van dir que no podien continuar donant suport a Johnson. Esquitxat per escàndols com el Partygate, l’última gran polèmica ha estat la del nomenament del diputat Chris Pincher com a responsable de disciplina del grup parlamentari conservador tot i saber que havia estat investigat per abusos sexuals.
Després d’això, ahir les dimissions es van succeir i una quinzena de ministres van deixar el càrrec en un sol dia (el darrer ha estat Brandon Lewis, ministre pel Nord d’Irlanda), una fita mai vista en la política britànica. La BBC tenia comptabilitzat que el darrer rècord es remunta al 1932, quan van dimitir onze ministres en un dia.
There’s literally a countdown (up) clock on BBC news! pic.twitter.com/3Gs226rfpR
— Cosmic Carol (@Cosmic_Carol) July 6, 2022
Els quatre ministres principals del govern van anar al número 10 de Downing Street per demanar a Johson que plegués, demanda que no ha tingut cap ressò. Ben al contrari, Boris Johnson ha anunciat que no pensa dimitir de cap de les maneres i ha afegit que està disposat a expulsar del govern qualsevol ministre que no li doni suport.
La qüestió és quant de temps podrà el primer ministre britànic aguantar aquesta rebel·lió del seu gabinet. Davant el parlament Johnson va insistir que la tasca del primer ministre, especialment quan la situació és difícil, és continuar governant. I després se’n va anar de la cambra mentre els diputats li cridaven “Adeu, Boris!”
Si Johnson no dimiteix ni convoca eleccions avançades al parlament no li serà fàcil d’aprovar una moció de censura perquè ja en va superar una fa un mes i en teoria no se li’n pot presentar cap més. Hi hauria una possibilitat, però implicaria haver de canviar les regles i fer-ho de pressa, abans de les vacances parlamentàries.