14.12.2023 - 20:45
|
Actualització: 15.12.2023 - 07:35
El ple del parlament ha aprovat una moció presentada pel PSC que demana al govern català implementar urgentment mesures concretes per a reorientar el sistema educatiu català, basades en els acords del parlament, després dels “resultats alarmants” de l’informe PISA del 2022.
La iniciativa, que alerta dels resultats de l’informe PIRLS en comprensió lectora, les xifres d’abandonament escolar prematur i les “mesures insuficients” per a l’educació inclusiva, ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC, ERC, Junts i els comuns, tot i els vots en contra de Vox i l’abstenció de la CUP, Ciutadans i el PP.
El text dels socialistes també reclama “revisar les metodologies implementades els últims anys en el sistema educatiu català, que no han garantit l’aprenentatge curricular de l’alumnat”. La moció insta el govern a presentar en el primer trimestre del 2024, davant la Comissió d’Educació, el calendari i el pressupost previst per a l’exercici 2024 per a executar les propostes aprovades en el ple monogràfic d’educació dut a terme el juliol del 2023, i en un altre punt, reclama d’incrementar la partida de lluita contra la segregació escolar.
La socialista Esther Niubó ha reclamat al govern que compleixi els acords aprovats per la cambra catalana en matèria educativa davant la situació de “profunda crisi educativa” després de l’informe PISA, i també ha demanat que prengui mesures sobre la base del consens per a garantir l’estabilitat del sistema.
Des de Junts, Judith Guàrdia ha sostingut que l’informe PISA ha encès “totes les alarmes”, ha sostingut que la col·laboració publicoprivada a Catalunya és un sistema d’èxit, després del que ha afegit que així ho reflecteix l’enquesta del CEO d’avui, en què els enquestats puntuen la concertada per sobre de la pública.
Per part d’ERC, Mònica Palacín ha advocat pel consens i ha defensat que el rumb del govern en l’àmbit educatiu és clar. “L’educació d’aquest país no necessita d’incendiaris, sinó de polítics que facin el seu treball”, ha dit.
La diputada de la CUP Dolors Sabater ha assenyalat que davant el “cataclisme” que han estat els resultats de l’informe PISA és necessari un plantejament sobre quin ha passat aquests últims anys, en els quals ha dit que el PSC també ha tingut responsabilitats, i ha apel·lat a abordar de forma més profunda els problemes del sistema educatiu.
Des dels comuns, Joan Carles Gallego ha lamentat que la moció no aborda tots els problemes de l’educació, entre els quals ha destacat la segregació escolar, la desconfiança de les famílies i l’infrafinançament estructural, i ha demanat que no es prioritzi continuar ampliant la gratuïtat d’infantil fins que no arribi a “tots els centres públics i privats” la gratuïtat de l’I2.