El ple de Castelló acorda d’imposar la denominació en castellà al nom de la ciutat

  • El PSOE i Compromís s'hi oposen i critiquen la posició del PP i Vox

VilaWeb
Façana de l'ajuntament de Castelló.
Europa Press / Redacció
25.07.2024 - 17:15
Actualització: 25.07.2024 - 17:35

El ple de l’Ajuntament de Castelló de la Plana ha aprovat avui definitivament, amb els vots a favor de l’equip de govern i en contra del PSPV i Compromís, el canvi de denominació oficial i imposar el castellà al nom de la ciutat. Al final del ple, alguns regidors han exhibit cartells amb el lema “El nom és Castelló”.

Durant el debat, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha criticat l’equip de govern pel canvi del topònim: “Respon al seu odi al valencià i el seu objectiu és eliminar la presència del valencià encara que sigui incomplint la llei o santificant com a vàlid un informe sense credibilitat acadèmica.”

Els ha acusat de no fer cabal de l’informe dels experts lingüistes de l’UJI –”que demostra que l’informe que presenteu podria ser un prospecte de medicina o un manual per a muntar un moble d’IKEA”. “Avui és un mal dia per a Castelló i per a aquest ajuntament, que aprovarà un informe contrari a la ciència perquè l’alcaldessa no entén la importància de respectar el nostre nom. Aquest canvi és el símbol de la llibertat d’expressió i suposa una batalla guanyada, però en queden moltes davant del sectarisme que ens amenaça. Davant els enemics de la llibertat, reconstruirem tot el que destrueixin, des de l’economia fins a les cruïlles”, ha afegit.

Amb una samarreta de “La llengua no es toca”, el regidor socialista José Segura ha indicat que el canvi del topònim implicava un menyspreu absolut a la llengua i la història. Segons que ha dit, “PP i Vox han buscat l’equip A, format pel catedràtic Santiago Fortuño, i li han dit: ‘Has de fer un informe que al final digui això’, i això és com comprar un àrbitre”.

La regidora popular María España ha comentat que el canvi responia a “la necessitat de protegir el doble topònim”. “Sembla que el PSOE i Compromís tenen el carnet de dir què és tradicional o no i no es poden obviar els canvis produïts als territoris al llarg del temps que s’han pogut reflectir en una confluència de noms”, ha assenyalat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor