Plataforma per la Llengua demana que s’investigui el reglament lingüístic del Reial Madrid pel cas de Kiko Casilla

  • L’entitat recorda els drets lingüístics recollits la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, ratificada a l’estat

VilaWeb
ACN
10.05.2016 - 18:43

Plataforma per la Llengua ha sol·licitat a la Direcció provincial d’Inspecció de treball de Madrid que investigui el reglament lingüístic del Reial Madrid a propòsit de la polèmica al voltant del porter Kiko Casilla, al qual no es va autoritzar a respondre en català a una pregunta de TV3. L’entitat sosté que el cas ‘dóna a conèixer l’existència d’un reglament lingüístic que exclou i limita l’ús del català’ i per això demana a Treball que n’anul·li les parts ‘contràries a l’ordenament jurídic’. La denúncia se sustenta en la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELROM), que disposa que els parlants de llengües cooficials tenen dret a parlar en aquestes llengües en el seu lloc de treball.

En un comunicat emès aquest dimarts, Plataforma per la Llengua considera ‘molt greu’ que un club com el Real Madrid incorpori ‘aquestes pràctiques’ dins la seva normalitat. Més enllà del cas concret, l’entitat sosté que la prohibició d’usar el català ‘dóna a conèixer l’existència d’un reglament lingüístic al club esportiu que exclou i limita l’ús del català entre parlants de la mateixa llengua’.

De fet, per a l’entitat, les explicacions posteriors ofertes pel propi jugador afectat –que ha matisat que el club volia que les preguntes en català es fessin al final de la intervenció- ‘no es corresponen’ amb els vídeos de la seqüència que s’han pogut veure a la xarxa i per televisió.

Plataforma per la Llengua ha decidit intervenir en la qüestió pel què fa als dels drets lingüístics en l’àmbit de les relacions laborals. Així, si bé admet que aquests ‘no gaudeixen de la mateixa protecció que les relacions entre consumidor i empresa’, recorda que des que l’estat va ratificar la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELROM), els parlants de llengües com el català, el gallec o el basc ‘tenen dret a parlar en aquestes llengües en el seu lloc de treball i cap reglament els ho pot impedir’.

Segons l’article 13 d’aquesta Carta, els reglaments empresarials que impedeixin parlar en català a parlants de la mateixa llengua han de ser anul·lats. Això és, doncs, el que l’entitat sol·licita a la Direcció provincial d’Inspecció de treball de Madrid respecte el reglament lingüístic del Reial Madrid, sempre que aquest efectivament existeixi i que disposi quelcom relacionat amb l’ús de les llengües cooficials de l’estat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor