Plataforma per la Llengua demana que l’oficina del Parlament Europeu a Barcelona utilitzi l’occità

  • La petició respon a la decisió de Tajani d'incloure el castellà en la imatge i els rètols de l'oficina de la institució a Barcelona

VilaWeb
Redacció
21.01.2018 - 12:30
Actualització: 21.01.2018 - 12:35

L’entitat Plataforma per la Llengua ha enviat una carta al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, per a demanar que es garanteixi ‘la igualtat de drets per a tots els grups lingüístics a Catalunya’ i que es prenguin mesures per a fomentar la presència del català a la cambra i a les altres institucions de la UE. A més, li demana que incorpori l’occità en les comunicacions públiques de l’oficina de Barcelona, així com el català, l’èuscar i el gallec a la seu de Madrid perquè representa a ‘tot el territori’. La plataforma respon així a la decisió de Tajani comunicada el passat dimarts, que ordenava incloure el castellà en els rètols i en la imatge corporativa de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, situada al Passeig de Gràcia.

Des de l’organització també demanen que el català es pugui utilitzar al Parlament Europeu, i altres mesures com ara traduir els tractats i els textos bàsics de la Unió o incloure el català en els programes d’aprenentatge de llengües impulsats per la Comissió Europea. Amb tot, admeten que totes aquestes mesures han de ser provisionals, i que ‘l’única via per a garantir els drets lingüístics plens del català a Europa n’és l’oficialitat plena a la UE’. Per obtenir aquest status, cal que un estat membre faci una petició al Consell Europeu, i per això volen que Tajani insti el govern espanyol a fer aquest tràmit. A la carta, la Plataforma també sol·licita una reunió amb el dirigent europeu per plantejar-li les seves demandes.

La decisió de retolar en castellà, que segons Tajani s’hauria d’aplicar ‘en el termini més breu possible’, va ser motivada per la queixa d’un eurodiputat espanyol del grup liberal, Enrique Calvet, exmembre d’UPyD, que denunciava en una carta enviada a finals d’octubre ‘l’exclusivitat’ del català en la ‘comunicació corporativa’ de l’oficina ubicada a Barcelona. Tot i això, els representants de la institució a la capital catalana han dit que s’esperaran a conèixer la postura de la Comissió Europea abans de fer els canvis.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor