06.09.2024 - 21:40
|
Actualització: 07.09.2024 - 18:32
La Plataforma No a la Copa Amèrica, que agrupa prop de cent cinquanta entitats que s’hi oposen, ha organitzat aquest matí a les 10.00 un bany popular a la platja del Somorrostro de Barcelona que ha culminat amb una cadena humana. La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra ho ha provat d’impedir amb un gran desplegament d’agents i prohibint el bany i col·locant tanques a la costa, però el col·lectiu ha pogut fer l’acció. A més, la gent s’ha saltat la línia policíaca i s’ha banyat.
🔴 ATENCIÓ | Davant la prohibició, desbordem el Somorrostro. La platja és nostra! 🔥
Un desplegament policial absurd ens notifica que tenim prohibit banyar-nos a la platja per “ordres dels superiors”. 🤯
La Copa Amèrica ens roba la platja. Responguem massivament!
Passa-ho! 📢 pic.twitter.com/VoX5t8Cohj
— No a la Copa Amèrica 2024 (@NoCopaAmerica) September 7, 2024
Després de la concentració i de fer el bany popular, els concentrats han fet una cadena humana per denunciar les conseqüències de la Copa Amèrica.
L’organització explica en un comunicat que s’ha posat de manifest el malestar creixent de la població davant la privatització d’espais públics per a esdeveniments de luxe, com els Hospitality de la competició. Segons la Plataforma, les xifres de visitants estan lluny de les previsions oficials, amb zones com el Village i les Fan Zones pràcticament buides, mentre que l’Ajuntament ha invertit més de 70 milions d’euros en un esdeveniment que, segons els organitzadors, generaria un impacte econòmic de 1.200 milions d’euros. Tanmateix, els veïns critiquen que aquest esdeveniment contribueix a l’elitització del litoral i afavoreix el turisme i el luxe a costa de la població treballadora.
Els manifestants han subratllat que l’ús popular del litoral barceloní sempre ha estat part de la història de la ciutat, destacant que la privatització actual recorda altres episodis de transformació urbanística especulativa, com la construcció del passeig marítim o la Vila Olímpica. Han denunciat que la Copa Amèrica no fa més que accelerar la privatització del litoral i aprofundir en un model de ciutat centrat en el turisme.
Les regates de la Copa Amèrica continuen a Barcelona, malgrat l’aparent manca de públic i d’interès dels ciutadans. Fins el 27 d’octubre, el Port Vell, el nou Port Olímpic, la platja del Bogatell i el Moll de Fusta seran ocupats per la competició de vela més important del món, que segons els organitzadors generarà 1.200 milions d’euros per a la ciutat. Ara bé, malgrat aquests compromisos optimistes, una part dels veïns la reben amb malestar, pel gran impacte que té tant en l’economia de la ciutat com en la vida quotidiana.
🏆💸 Comença la Copa dels rics i és hora de mullar-nos. 💦🔫
🌊 E̼l̼ m̼a̼r̼ é̼s̼ n̼o̼s̼t̼r̼u̼m̼.̼ R̼e̼c̼u̼p̼e̼r̼e̼m̼ e̼l̼ l̼i̼t̼o̼r̼a̼l̼.̼
📆 Diss. 7S: Bany popular i col·lectiu.
🔛 Primera acció contra la Copa Amèrica Louis Vuitton. 💪🏾😏 pic.twitter.com/iJsYx8UOv6
— No a la Copa Amèrica 2024 (@NoCopaAmerica) August 23, 2024
L’acció simbòlica ha pretès d’escenificar el rebuig a la privatització d’espais públics, com el barri de la Barceloneta o la platja del Bogatell. Per això, han optat per l’ocupació popular de les platges, per cercar el contrast amb allò que, a parer seu, causa la competició a la ciutat els dies de regata. Amb el lema “Recuperem el litoral”, denuncien la privatització, la turistització i l’elitització del front marítim.
La pistola d'aigua, la nevereta, la crema solar, la gorra i l'orca inflable. La tovallola, la truita pel concurs, la banderola contra la Copa Amèrica i el para-sol. Les ganes de ballar zumba, de cridar i de sentir que la platja és nostra.
Porta-ho quasi tot. Fins dissabte.
🏖️😉 pic.twitter.com/pef9WxgR4w— No a la Copa Amèrica 2024 (@NoCopaAmerica) September 5, 2024
Els organitzadors recomanaven als veïns d’anar a la mobilització preparats per a un dia de platja qualsevol, amb “banderoles, inflables, pancartes i neveretes”.
L’acció ha conviscut amb el desenvolupament de les regates, que com cada dissabte es fan al front marítim barceloní. Aquest cap de setmana, es determinaran els quatre equips semifinalistes i el primer equip eliminat.
Nova injecció de capital públic
Aquesta mateixa setmana, la plataforma ha denunciat que el govern espanyol havia concedit una donació a fons perdut de 5,5 milions d’euros a la Fundació Barcelona Capital Nàutica, l’entitat privada amb participació pública que gestiona l’organització de l’esdeveniment. Aquests diners se sumen als 18 milions d’euros que l’executiu espanyol, per mitjà del Consell Superior d’Esports, ha injectat a l’empresa organitzadora de l’esdeveniment.