15.12.2023 - 14:06
|
Actualització: 15.12.2023 - 16:16
La Plataforma per la Llengua ha denunciat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que la visita dels europarlamentaris per avaluar la immersió lingüística la setmana que ve és un nou intent de l’eurodiputada Dolors Montserrat per atacar els catalanoparlants bo i abusant de la posició de presidenta de la comissió de peticions (PETI) de la institució.
El president de l’entitat, Òscar Escuder, demana a Metsola que intervingui per frenar l’ús partidista que fa Montserrat de les institucions europees posant-les al servei de l’espanyolisme. En una carta, Escuder denuncia que Montserrat ha tirat pel dret organitzant una missió d’europarlamentaris per avaluar la immersió lingüística i que s’ha saltat els pronunciaments de la Comissió Europea. En menciona tres: que la llengua de l’educació és competència exclusiva de l’estat espanyol, que la Comissió Europea no és competent per examinar el cas i que no hi ha cap marc legal comú europeu que permeti la intervenció de la UE.
La Plataforma per la Llengua denuncia que la missió ha estat organitzada per atacar el model d’escola en català i la majoria d’europarlamentaris són contraris al model d’escola en català i responen als interessos polítics de Montserrat. L’entitat lamenta l’ús partidista que fa l’eurodiputada de la comissió que presideix, motiu pel qual les famílies polítiques europees S&D, l’Esquerra i els Verds ja han decidit de boicotar-la, i recorda que no és la primera vegada que Montserrat fa cas omís dels pronunciaments de la Comissió Europea. El 28 de febrer, per exemple, ja va organitzar una audiència pública en nom de la comissió de peticions sobre aquest afer, en què els quatre ponents convidats eren coneguts per l’activisme contra el català i el model d’immersió lingüística.
La Plataforma per la Llengua considera que la gestió esbiaixada de la comissió de peticions repercuteix greument en el correcte exercici del dret de petició. “Un dret integral dels ciutadans de la UE, i fa que la ciutadania perdi la confiança en el paper del parlament a l’hora de garantir l’exercici d’aquest dret”, explica l’entitat.