La Plataforma per la Llengua denuncia traves per a estudiar català en escoles públiques de Catalunya Nord

  • Assegura que a Portvendres, Argelers i Prada es programen les classes en horaris que desincentiven la matriculació

VilaWeb

Redacció

13.09.2022 - 15:21
Actualització: 13.09.2022 - 17:57

La Plataforma per la Llengua denuncia que augmenten els problemes per a estudiar català a les escoles públiques de Catalunya Nord. L’entitat ha detectat més dificultats que mai perquè els alumnes puguin fer classes de català o en català al sistema públic, que escolaritza el 90% dels alumnes que estudien en aquesta llengua. Sobre això, alerta que han detectat problemes a l’escola de primària del Voló, el col·legi de Portvendres i als liceus d’Argelers i Prada.

En concret, al Voló és previst el tancament d’una classe bilingüe. Una situació, asseguren, que sobrecarregaria les altres classes a primària i maternal, ja saturades, i empitjoraria la qualitat de l’ensenyament en català. Les famílies han començat una campanya a Change.org per a aturar-ho.

Quant al col·legi de Portvendres, l’entitat diu que les classes de català s’han programat de 12.30 a 13.30. “La imposició d’aquest horari obliga els alumnes que vulguin aprendre català a tenir només mitja hora per a dinar, car les classes es reprenen a les 14.00”, denuncien. A més, diuen que a banda de compactar excessivament la jornada, és un horari que impedeix que els alumnes que dinen a casa puguin assistir a les classes de català.

Al liceu d’Argelers, “els alumnes que volen fer classes en català han de renunciar a assignatures essencials per al seu futur acadèmic”. Això, afegeixen, ha fet que enguany la meitat dels alumnes hagi renunciat a fer-les. “L’Ajuntament d’Argelers coneix la problemàtica, però el marge d’actuació que té per resoldre-ho és limitat, perquè no són competències seves”, asseguren. Quant al liceu de Prada, les classes de català s’han programat el dimecres a la tarda, quan no hi ha transport escolar. Aquest horari, remarquen, impedeix als alumnes de tornar a casa un cop acabades les classes i desincentiva que els estudiants s’hi apuntin.

L’entitat reclama a les administracions competents que ho resolguin i ampliïn l’oferta educativa en català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor