07.10.2022 - 15:28
|
Actualització: 10.10.2022 - 11:47
La Plataforma per la Llengua denuncia que la major part de dispositius digitals que han de menester els cecs en la vida diària no inclouen el català. No obstant això, destaca que aquest estiu Apple ha incorporat la llengua catalana a VoiceOver, el principal lector de pantalla per a cecs, i ha animat la resta de fabricants a seguir-ne els passos.
Ara com ara, els cecs catalanoparlants han de renunciar a la seva llengua i recórrer a assistents de veu o sistemes de conversió a la grafia Braille en castellà, francès o anglès. A més, el fet que els dispositius no incorporin la lectura en veu alta en català, també els dificulta d’entendre els texts escrits, perquè són llegits amb una pronunciació que no té en compte les característiques fonètiques del català.
La majoria dels aparells de lectura de Braille surten de fàbrica sense incorporar la signografia catalana, tot i que l’organisme encarregat de vendre’ls pertany a l’ONCE.
La Plataforma per la Llengua troba que aquests impediments són un obstacle per a la igualtat d’oportunitats dels cecs, que, en el cas de ser catalanoparlants, tampoc no poden fer servir la seva llengua en la majoria d’eines imprescindibles per a la seva vida diària, a diferència dels parlants de moltes altres llengües.