Què és la Plataforma 3 d’Octubre?

  • L'entitat prepara un acte de protesta contra la repressió el 3 d'octubre al TSJC i un debat públic el dia 6

VilaWeb
Redacció
26.09.2020 - 21:50
Actualització: 27.09.2020 - 13:49

Diumenge passat, tercer aniversari del 20-S, no va haver-hi cap acte que recordés aquell assalt de la Guàrdia Civil a les institucions catalanes per a intentar aturar el referèndum de l’1-O. Excepte un. La Plataforma 3 d’Octubre va convocar un acte de petit format –per les condicions de la pandèmia– davant l’ex-seu del Departament de Vice-presidència i Economia i Hisenda, a la Rambla de Catalunya.

Allà s’hi va anunciar la posada en marxa d’una campanya aquesta tardor, ‘Seguim en lluita! Contra la repressió i per la defensa dels drets i les llibertats’. La plataforma té prevists una mobilització el 3 d’octubre al migdia al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i un debat públic el dia 6 del mateix mes per a continuar denunciant la repressió de l’estat espanyol contra l’independentisme. ‘Hi ha una ofensiva repressiva que s’endureix. Ho veiem amb la gent de la Jonquera i altres processos judicials. La repressió va a més, no a menys’, explica Josep Lluís Alcázar, portaveu de la plataforma.

La Plataforma 3 d’Octubre va crear-se entre agost i setembre del 2017 i va adoptar el seu nom definitiu després de la vaga general i l’aturada de país del 3-O, quaranta-vuit hores després de l’agressió, per part de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, als votants del Primer d’Octubre. L’entitat té un fort accent social –sis sindicats hi estaven inclosos (CGT, IAC, CO.BAS, CNT, COS, SO), tot i que CCOO i l’UGT mai li han fet costat– i va formar part dels preparatius de la vaga general. A més, ha participat en més mobilitzacions de caràcter independentista i també en defensa dels drets socials, com ara el Primer de Maig.

‘La plataforma té un fort component social i de defensa dels drets socials i nacionals’, reivindica Alcázar. ‘Tenim una voluntat de paraigua, no volem substituir ningú. En el moment àlgid l’octubre del 2017 érem potser setanta entitats, però la presència a les reunions que fem va fluctuant. A les últimes hem estat una dotzena i hem posat en marxa la campanya d’aquesta tardor’, explica. Relata també que funcionen de manera assembleària i que les decisions es prenen per consens o majoria.

A més de la denúncia de la repressió, l’entitat vol mantenir viva la mobilització als carrers pels drets socials i nacionals. El 23 de maig passat, en ple desconfinament, la Plataforma 3 d’Octubre va convocar una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per a la recuperació dels drets i les llibertats, per a denunciar ‘un estat d’excepció encobert d’estat d’alarma’ i demanar que la situació no serveixi per a vulnerar drets fonamentals. L’objectiu també era començar a recuperar els carrers després del confinament, que va buidar les places de la protesta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor