08.10.2024 - 17:01
|
Actualització: 08.10.2024 - 18:17
Aquest setembre ha estat el segon més càlid d’ençà que es tenen dades, segons el programa europeu Copernicus. La temperatura mitjana global s’ha situat als 16,17 graus centígrads, més d’un grau i mig per sobre de la temperatura que feia els setembres de l’era pre-industrial. El mes de setembre més calorós registrat mai va ser l’any passat, quan la temperatura mitjana va ser 1,74 superior a la mitjana de setembres del període 1850-1900.
El segon any més càlid
Si les dades continuen com fins ara, enguany serà el segon any més càlid enregistrat al planeta. Per ara, la temperatura és d’1,62 graus superior als nivells preindustrials. A més, aquestes dades confirmarien, per segon any consecutiu, que s’incompleixen els límits de l’Acord de París, que tenen com a objectiu limitar l’escalfament global per sota els dos graus respecte als nivells preindustrials, preferiblement per sota els 1,5 graus.
Pel que fa a Europa, Copernicus destaca que les temperatures de setembre estan per sobre de la mitjana a l’est i nord-est d’Europa, però per sota a gran part de l’oest d’Europa, incloent-hi França, la major part de la península Ibèrica i Islàndia.
Precipitacions extremes
Samantha Burgess, directora adjunta del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, assegura que aquest mes han observat més episodis de precipitacions extremes. En concret, l’Europa central i de l’est han patit pluges intenses i inundacions, mentre que a la península Ibèrica i al nord d’Europa ha sigut un setembre més sec de l’habitual.”El risc de pluges extremes continuarà augmentant amb l’augment de les temperatures”, alerta Burgess en un comunicat.