05.08.2024 - 18:32
|
Actualització: 05.08.2024 - 20:43
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha publicat un pla per a garantir el coneixement i l’ús del català en el sistema de salut entre els anys 2024 i 2026. L’objectiu és convertir el català en la llengua d’ús habitual en el sistema i garantir que qualsevol persona es pugui comunicar en català quan sigui atès. Dotat d’un pressupost de dos milions d’euros, inclou mesures com ara desplegar la figura del referent lingüístic als centres sanitaris o impulsar cursos de català entre els sanitaris. És una de les propostes que el govern va presentar al començament de la legislatura.
El document és format per una trentena de mesures, agrupades en quatre grans blocs. El primer són les mesures organitzatives i jurídiques per a sistematitzar la planificació lingüística en l’àmbit de la salut. S’hi inclou el fet d’habilitar el departament perquè pugui emetre certificats d’acreditació oficials dels nivells de llengua catalana per als professionals i elaborar plans de gestió lingüística específics. El segon se centra en la millora del coneixement del català entre els professionals sanitaris. Principalment, preveu mesures de formació i capacitació lingüística del personal.
El tercer es fonamenta a garantir els drets lingüístics dels usuaris del sistema sanitari. Inclou mesures com ara revisar i millorar els protocols de comunicació amb els usuaris o impulsar els prospectes de medicaments en català. Finalment, el quart bloc agrupa accions com ara promoure el llenguatge planer, respectuós i inclusiu en les relacions amb els usuaris del sistema de salut i vetllar per l’accessibilitat lingüística dels serveis de salut per a gent amb discapacitats.
Resposta a les crítiques d’organitzacions de professionals
El pla complementa la formació de català als professionals sanitaris del sistema públic de salut que el departament ofereix a aquells que volen aprendre’n o millorar-ne el nivell. Aquesta va ser una de les respostes a les crítiques d’uns quants col·lectius per la reculada de l’ús del català en aquest àmbit. Segons dades del mateix departament, els cursos de cent hores han comptat amb uns 4.000 alumnes inscrits en la primera tongada.
Aquests darrers mesos, l’Associació Metges-Salut pel Català ha criticat el govern per la inacció en vista de l’ús insuficient i el decreixement de l’ús del català entre els professionals sanitaris, i també el decreixement del nombre de col·legiats, estudiants i residents catalanoparlants entre el personal sanitari. En la mateixa línia, la Plataforma per la Llengua va dir que era totalment insuficient la formació de català als professionals sanitaris que en volen aprendre o millorar-ne el nivell.
El conseller, Manel Balcells, ha explicat que el pla millorarà la qualitat i la seguretat del servei assistencial, garantint el dret d’opció lingüística dels pacients. I ha afegit que espera que aquesta eina es mantingui i sigui útil per al sistema els anys vinents.