El govern aprova un pla nacional amb 73 mesures per a fomentar la lectura

  • L'objectiu és que el 2030 el 76% de la població de Catalunya llegeixi, com a mínim, una vegada el trimestre, i el 65%, una vegada la setmana · També es vol que el 40% llegeixi en català

VilaWeb
Arnau Lleonart
18.07.2023 - 13:56
Actualització: 18.07.2023 - 17:26

El govern ha aprovat el nou pla nacional del llibre i la lectura per a fomentar l’hàbit lector i millorar l’índex de lectura, especialment en català. El pla, que proposa 73 mesures i té un pressupost de 58 milions d’euros, pretén que el 2030 el 76% de la població de Catalunya llegeixi, com a mínim, una vegada al trimestre. El 2022, la població que llegeix almenys un cop al trimestre és del 70,7%. També volen aconseguir que el 65% ho faci almenys una vegada a la setmana (un 60,35% el 2022); i que el 40% de la població ho faci en català, que l’any passat va ser un 34,5%.

El pla vol fomentar els hàbits de lectura dels infants més petits de la mà de pediatres, llevadores, biblioteques i entitats de promoció de la literatura infantil i juvenils, amb la idea de donar eines a les famílies perquè siguin conscients dels beneficis de la lectura i la fomentin des de ben petits. En una línia similar, també milloraran les biblioteques escolars de Catalunya. D’una banda, faran una intervenció durant dos cursos en 50 centres escolars perquè millorin les biblioteques, i, de l’altra, col·laboraran amb 200 centres més donant-los suport amb sessions de treball, nou programari i materials d’acompanyament.

La lectura també es promocionarà des del món audiovisual. En concret, el pla preveu d’impulsar la presència de la literatura infantil i juvenil al canal SX3 amb la recuperació de l’activitat “Supernit a les biblioteques”, la creació de la Superbiblioteca, un espai web per a agregar referències editorials i difondre-les a través de les xarxes socials. També es promocionarà la lectura a programes com l’InfoKUna mà de contesRàndom Beta i s’estrenarà un programa nou, Contes de la pinya, on es llegiran contes tradicionals. A més, durant el 2024 s’estrenarà una campanya de promoció i foment del llibre i la lectura en l’espai públic i en els mitjans de comunicació sobre la importància del llibre i la lectura.

També es vol impulsar la narració oral i la lectura en veu alta amb iniciatives a les escoles i amb les famílies, i amb certàmens. Altres mesures previstes al pla són l’increment de la dotació de les beques per a la creació literària i contribuir a la professionalització dels creadors en 2000 euros més per cada beca. A més, es crearà una línia específica per a autors novells. També s’incrementarà els ajuts a editors per a la promoció del llibre en català i occità.

Es desenvoluparà la Casa de les Lletres com a espai aglutinador de les entitats de creació literària, i l’Observatori de la Cultura per a l’estudi i seguiment dels hàbits lectors a Catalunya, el món editorial i la resta de sectors vinculats al llibres i la lectura de manera agrupada. A més, el pla nacional preveu el foment dels plans locals i comarcals de lectura perquè els ajuntaments, les biblioteques, les escoles i les llibreries d’un municipi treballin conjuntament.

En l’elaboració d’aquest nou pla hi han participat 180 persones diferents, a títol propi o en representació d’un centenar d’ens i organitzacions, institucions i entitats de l’àmbit públic o dels sectors cultural i educatiu: escriptors, traductors, il·lustradors, guionistes, associacions de mestres, editorials, llibreters, docents, bibliotecaris, periodistes culturals, mediadors, prescriptors i més perfils vinculats al foment de la lectura.

Garriga i Simó aplaudeixen el nou pla

En la conferència de premsa després que el consell executiu hagi aprovat el pla, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la d’Educació, Anna Simó, han destacat que és obra del treball conjunt entre els dos departaments. Garriga ha dit que la iniciativa és resultat d’un any de feina amb el sector per teixir un dels pilars al voltant de la llengua catalana. A més, ha celebrat que cadascuna de les 73 mesures compti amb un pressupost assignat, un calendari i un responsable. “Sabem quines mesures volem fer d’aquí a 2030, i les anirem millorant. Les mesures han estat consensuades i les anirem avaluant”, ha destacat Garriga.

Per la seva banda, Simó ha destacat una de les mesures estrella del pla: la millora de les biblioteques escolars. La titular d’Educació ha dit que es volen reactivar aquests espais de manera progressiva. Simó s’ha fixat per objectiu que el 80% dels centres catalans disposin de biblioteca el 2030, una xifra que actualment és del 56%.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor