18.09.2022 - 19:36
Arran de la mort de la reina d’Elisabet II, s’ha vist una imatge poc realista d’un Regne Unit plenament monàrquic, amb moltes cerimònies i llargues cues a la capella ardent per a acomiadar-la. Durant els setanta anys de regnat, la monarca va ser capaç de crear un vincle de respecte i estima amb el conjunt dels països dins la corona. Ara la situació pot fer un tomb important i complicar-se per al nou rei, Carles III.
Entre els grans estats dins la corona britànica, n’hi ha que no la qüestionen i mantenen tancat el debat republicà, com ara el Canadà, Nova Zelanda i Papua Nova Guinea. En canvi, Austràlia no té pas la mateixa posició que els seus països veïns. El mes de juny, el primer ministre britànic, Anthony Albanese, va crear el Ministeri per la República, de manera que prepara el pas de monarquia a república.
Quant als estats més petits, algunes illes, com Tuvalu i Salomó, s’estimen més romandre sota la corona britànica. No és el cas del Carib, on Barbados ja va esdevenir república l’any passat i sis regnes més segueixen el mateix camí.
I al Regne Unit, segons una enquesta d’Unherd Britain, els resultats no reflecteixen pas la societat homogènicament monàrquica que sembla caracteritzar els britànics. Escòcia és la nació menys favorable a la monarquia; el País de Gal·les es divideix en dues àrees, com ja va passar amb els resultats del Brexit; i a Anglaterra és on trobem les grans ciutats més republicanes, com ara Liverpool i Manchester.