25.07.2021 - 22:09
|
Actualització: 26.07.2021 - 08:27
L’inspector en cap dels bombers, David Borrell, en la conferència de premsa sobre l’evolució de l’incendi que afecta la Conca de Barberà i l’Anoia, ha explicat que un enorme pirocúmul que havia originat les flames havia obligat a retirar momentàniament els efectius desplegats sobre el terreny. “Ara hem d’esperar fins que es desplomi aquest núvol per poder tornar a treballar”, ha dit.
Què és un pirocúmul?
Un pirocúmul és un núvol que es genera en incendis forestals quan l’aigua de l’interior dels arbres i arbusts afectats s’evapora sobtadament arran de l’alta temperatura del foc. Llavors, el vapor d’aquesta reacció s’enfila ràpidament gràcies a l’aire calent de les entranyes de l’incendi i esdevé un núvol cumuliforme quan es condensa, després d’entrar en contacte amb capes superiors d’aire, que tenen temperatures més baixes.
Timelapse d'aquesta tarda des de Rojals. #IFSantaColomaQueralt
El gran pirocúmul ha col•lapsat dos cops. Quan creix tant, el seu propi pes (cendra, humitat, condensació) fa que es desplomi provocant forts vents, molt perillosos. pic.twitter.com/W67li0BFzO
— meteoprades (@meteoprades) July 25, 2021
A diferència del fum de l’incendi, que té tirada a agafar tonalitats grises, negres o acarabassades, el pirocúmul és d’un to molt més blanquinós, perquè és format per gotes d’aigua i no pas de cendres o partícules de material cremat. En l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia, el pirocúmul ha assolit grans dimensions i ha estat visible de diversos punts, com ara Igualada o Cervera.
Per què s’han retirat els bombers?
En casos excepcionals, els pirocúmuls poden acabar precipitant, de manera que ajuden els bombers en la tasca d’apagar el foc. Tanmateix, no és pas gaire habitual. De fet, en aquest incendi, la descomposició del núvol ha obligat els bombers a retirar-se a zones segures.
#IFSantaColomaQueralt #PyroCb #timelapse pic.twitter.com/MbvNSmuNIx
— Jordi Castellví (@JordiCastellviG) July 25, 2021
Quan es fa de nit, amb la caiguda de la temperatura, o bé quan l’incendi perd intensitat, els pirocúmuls s’ensorren i s’aplanen. Tot aquest pes en descens genera esclafits i fa que les flames s’expandeixin, de manera que poden sorgir nous punts de cremada a una certa distància del foc original.
Segons els analistes del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), durant la mitja hora que s’han retirat els efectius —de 20.00 a 20.30 del vespre—, l’incendi ha recorregut 3,7 quilòmetres i ha cremat unes 200 hectàrees.