Què és un pirocúmul i per què ha obligat els bombers a retirar-se de l’incendi momentàniament?

  • L'incendi que crema a la Conca de Barberà i l'Anoia ha generat un enorme pirocúmul que ha estat visible de diversos punts

VilaWeb
Redacció
25.07.2021 - 22:09
Actualització: 26.07.2021 - 08:27

L’inspector en cap dels bombers, David Borrell, en la conferència de premsa sobre l’evolució de l’incendi que afecta la Conca de Barberà i l’Anoia, ha explicat que un enorme pirocúmul que havia originat les flames havia obligat a retirar momentàniament els efectius desplegats sobre el terreny. “Ara hem d’esperar fins que es desplomi aquest núvol per poder tornar a treballar”, ha dit.

Què és un pirocúmul?

Un pirocúmul és un núvol que es genera en incendis forestals quan l’aigua de l’interior dels arbres i arbusts afectats s’evapora sobtadament arran de l’alta temperatura del foc. Llavors, el vapor d’aquesta reacció s’enfila ràpidament gràcies a l’aire calent de les entranyes de l’incendi i esdevé un núvol cumuliforme quan es condensa, després d’entrar en contacte amb capes superiors d’aire, que tenen temperatures més baixes.

A diferència del fum de l’incendi, que té tirada a agafar tonalitats grises, negres o acarabassades, el pirocúmul és d’un to molt més blanquinós, perquè és format per gotes d’aigua i no pas de cendres o partícules de material cremat. En l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia, el pirocúmul ha assolit grans dimensions i ha estat visible de diversos punts, com ara Igualada o Cervera.

Per què s’han retirat els bombers?

En casos excepcionals, els pirocúmuls poden acabar precipitant, de manera que ajuden els bombers en la tasca d’apagar el foc. Tanmateix, no és pas gaire habitual. De fet, en aquest incendi, la descomposició del núvol ha obligat els bombers a retirar-se a zones segures.

Quan es fa de nit, amb la caiguda de la temperatura, o bé quan l’incendi perd intensitat, els pirocúmuls s’ensorren i s’aplanen. Tot aquest pes en descens genera esclafits i fa que les flames s’expandeixin, de manera que poden sorgir nous punts de cremada a una certa distància del foc original.

Segons els analistes del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), durant la mitja hora que s’han retirat els efectius —de 20.00 a 20.30 del vespre—, l’incendi ha recorregut 3,7 quilòmetres i ha cremat unes 200 hectàrees.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor