03.01.2025 - 19:50
El mes de desembre ha seguit el model d’aquests darrers anys en el mercat laboral català. És a dir, lleugera baixada de les afiliacions a la Seguretat Social i lleuger augment de la desocupació registrada. El patró acostuma a ser una mica diferent del de la resta de l’estat espanyol, on el desembre d’aquests últims anys ha estat marcat per augments moderats de l’afiliació i descensos, igualment moderats, de la desocupació. De totes maneres, atès que el volum de les xifres en ambdós casos és baix, la cosa no té gaire importància, a part de denotar que el mercat laboral català segueix una tendència d’alentiment de fa mesos, que això sí que ens hauria de fer parar l’orella.
Quant a les dades de l’any, tenen una evolució positiva, però amb una clara desacceleració. Les afiliacions han crescut d’un 2,2% (2,4% a tot l’estat espanyol), amb tres dades que cal destacar. La primera és que la xifra d’afiliats arriba a 3.790.824, que és el valor més alt registrat en un mes de desembre des que va començar la sèrie històrica, el 2004. La segona és que l’afiliació creix continuadament d’ençà de l’abril del 2021. I la tercera és que el creixement dels autònoms ha estat de l’1,3%, que és gairebé la meitat de l’augment total. La situació encara no es veu clara i no anima els treballadors a independitzar-se. Es prefereix l’aixopluc del salari segur.
Territorialment, l’ascens anual és generalitzat. Girona és la demarcació que més creix (+2,9%), per cinquè mes consecutiu, seguida de Barcelona (+2,2%) i, amb la mateixa intensitat, Lleida i Tarragona (+1,8%).
Quant a la desocupació, la xifra de registrats a les oficines de Treball de Catalunya al tancament del desembre era de 335.195, és a dir, una disminució interanual del -2,4%. A l’estat espanyol, igual com aquests dos darrers anys, la caiguda de la desocupació és més acusada, i ha arribat al -5,4%. De totes maneres, cal tenir en compte que la xifra catalana és la més baixa d’un mes de desembre del 2007 ençà.
La valoració que fa el govern d’aquestes dues magnituds és positiva, crec que fins i tot massa. El secretari de Treball, Francesc Ramos, ha dit aquest matí: “Les dades són molt bones i l’any 2025 pot continuar pel camí adequat si el context macroeconòmic ens acompanya i s’apliquen les polítiques d’ocupació del govern per als col·lectius més vulnerables, com els joves i les persones en atur de llarga durada.”
En aquest cas, discrepo de la valoració oficial, sobretot en relació amb la baixada de la desocupació, que ha estat menor que la mitjana de l’estat espanyol. En un any en què l’activitat ha crescut entorn del 3%, en ambdós territoris, em sembla molt poc haver pogut abaixar les llistes de tan sols 8.200 persones, perquè encara en tenim més de 335.000 apuntades al registre i una taxa de desocupació que continua vorejant el 9%, segons l’EPA. I em sembla preocupant haver baixat tres punts percentuals menys que tot l’estat. Aquí tenim un aspecte que, com deia, ens hauria de començar a preocupar, sobretot veient que pràcticament la meitat dels desocupats són de llarga durada. És a dir, persones molt més difícils de reinserir en el mercat.
Tampoc no es pot passar per alt, quant als grups d’edat, que la disminució significativa de la desocupació durant l’any es concentra en les persones de vint-i-cinc anys i més, amb un descens del -2,5%. En canvi, entre els menors de vint-i-cinc anys la xifra de desocupats es manté pràcticament estable. Cal recordar que, segons l’EPA, la taxa de desocupació corresponent al tram de persones de 16 anys a 24 és superior al 23%.
I no sóc l’únic que pensa així. “L’increment de l’atur mai no és una bona notícia per al país que lidera a la UE aquest rànquing negatiu i que dobla la mitjana de l’OCDE; no acceptem un model de mercat de treball que no ens fa competitius”, ha dit el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, en una conferència de premsa, en relació amb l’increment de la desocupació registrada a Catalunya al desembre, que en volum és gairebé de cent mil persones més que el millor registre que es coneix.
I ha lamentat que, tot i el bon comportament de l’economia, al desembre baixen tant l’afiliació mitjana com l’afiliació el darrer dia de mes, que registren les pitjors dades dels darrers anys i afecten especialment sectors com l’hostaleria. “Aquest fet corrobora el progressiu alentiment en el ritme de millora que, tot i ser superior al del 2023, és molt menor que el del conjunt de l’estat”, ha dit.
Quant a la contractació, aquest mes ha caigut respecte del novembre (-14,9%), tal com ha passat en cada mes de desembre d’ençà de l’any 2000, però ha estat menys intensa que els tres anys precedents. Tanmateix, la contractació indefinida ha caigut amb més força (-25,2%) que no la temporal (-7,1%). Quant a l’acumulada de tot l’any, s’aproxima als 2,5 milions de contractes, amb una distribució del 56,3% dels temporals i del 43,7% dels indefinits. En comparació amb el 2023, la contractació fa un tímid augment del 0,4%, resultat d’un ascens de la contractació temporal (+2,1%) que es contraposa amb el descens de la indefinida (-1,7%). En termes acumulats, els fixos discontinus registren una caiguda interanual del -2,3%, i passen a representar el 27% (-0,2 punts) dels contractes indefinits, perquè els altres tipus d’indefinits presenten un descens menys acusat, del -1,4%.
Finalment, cal assenyalar que, a la demarcació de València, durant el mes de desembre el nombre d’afiliats va augmentar de 6.400, xifra una mica més alta de l’habitual, històricament, en aquest mes. L’impacte de les inundacions, com era previsible, es reflecteix clarament en la xifra de treballadors en situació d’ERTO, que va passar de 908 al novembre a 10.626 al desembre. Com ja va succeir a tot arreu durant la pandèmia, gràcies als ERTO moltes empreses del País Valencià no es trobaran obligades a tancar.