Les pimes industrials encaren amb confiança el 2021

  • Malgrat les dificultats de mobilitat per la pandèmia arreu del món, l'any passat les seves vendes van anar un 30% a l'exportació, un 46% al mercat català i un 24% a la resta de l'estat espanyol

Jordi Goula
27.01.2021 - 19:50
VilaWeb

“Cal mantenir l’optimisme que presenten les xifres d’aquest document per al 2021, que indiquen un bon nivell d’activitat i una bona previsió d’inversions”, ha dit el president de PIMEC, Josep Gonzàlez, mentre encoratjava el teixit productiu a “aprofitar l’oportunitat que suposen els fons de la UE, i també la recent pròrroga dels ERTO, a l’hora de mantenir les plantilles”. Ho ha dit aquest matí en la presentació de l’informe “Evolució de la pime industrial catalana el 2020 i perspectives per al 2021”. Un dels trets destacats del document és que constata que a l’exercici del 2020 un 54% del sector industrial català ha registrat uns resultats inferiors als del 2019, amb una caiguda de les vendes d’un 11,4% pels efectes de la pandèmia. En vista de les xifres, cal dir que el comportament de les pimes industrials ha demostrat una gran resistència a la situació tan negativa creada per la pandèmia.

Un fet que es va repetint aquests darrers anys, però que considero molt destacable –i més en un exercici tan complicat arreu del món– és la importància que tenen les vendes a l’exterior i que hagin tornat a superar amb escreix les que es fan dins l’estat espanyol. Segons el document, el 2020 les pimes industrials catalanes van adreçar un 46% de les vendes al mercat interior català. L’exportació és el segon mercat (un 30%, repartit en un 19% a la zona euro i un 11% a la resta del món), i la resta de l’estat espanyol, el tercer, amb un pes relatiu del 24%. Això vol dir que la dependència de la resta de l’estat, malgrat les dificultats, ha anat minvant amb els anys, un fet que ens ha de fer pensar seriosament en el futur.

Òbviament, hi ha diferències, segons la grandària dels establiments. Tal com es va veient aquests darrers anys, les empreses més petites, les microempreses, van orientades sobretot al mercat català (70% de les enquestades). I, com més grans són, menys importància hi té el mercat català i més l’exportació (9% les microempreses, 25% les petites i 38% les mitjanes).

El director de l’Observatori de la PIMEC, Modest Guinjoan, autor de l’informe, em fa notar l’evolució de la inversió durant l’any de la pime industrial catalana, que no ha estat afectada per la pandèmia com es preveia. Han baixat les empreses que han invertit, però no tant com s’esperava. El 2020 un 67% han fet inversions. És un valor inferior al del 2019 (72%), però molt semblant al del 2018. M’explica que els principals objectius de les inversions fetes per les pimes industrials catalanes han estat d’augmentar la capacitat productiva i la productivitat. La tercera destinació de la inversió efectuada és la innovació de producte i la quarta, les mesures ambientals, que guanyen tres punts percentuals respecte del 2019. De manera lògica, la inversió en augment de capacitat ha estat més alta com més gran és la dimensió de l’empresa. En canvi, el percentatge d’inversió en innovació de producte és més alt com més petita és l’empresa. Em sembla un camí adequat i correcte.

Resulta engrescador, en aquests moments difícils, d’observar com les previsions d’enguany, després d’un 2020 dolent, són optimistes en relació amb l’activitat global. Per a un 59% del sector l’activitat augmentarà i per a un 9% disminuirà, cosa que implica un saldo de respostes del 50% positiu. Aquest saldo és un 7% millor que un any enrere. Per dimensió, les més optimistes són les mitjanes, seguides de les petites i, en darrer lloc, les microempreses. També és lògica aquesta visió, perquè les més petites són les que ho passen pitjor i els costa més de tenir una visió molt diferent al dia a dia actual.

M’explica Guinjoan que en aquesta enquesta han incorporat tres preguntes relatives als fons europeus de recuperació postpandèmica que es destinaran a abordar projectes de transformació digital i transició ecològica. “En primer lloc hem preguntat a les empreses industrials enquestades si coneixien l’existència dels fons esmentats. El resultat ha estat que 6 empreses de cada 10 afirmen que en saben l’existència i 4 no. No em sembla gens negligible aquest resultat.” I en la mateixa línia em destaca: “També s’ha preguntat a les empreses si presentarien cap projecte als fons esmentats. Els resultats obtinguts indiquen que ho farien un nombre d’empreses que representen el 30% del valor afegit total.”

Una qüestió addicional de l’enquesta demana cap on orienten les empreses els esforços en uns temps tan complicats com els actuals. Es proposen dues grans opcions: reduir costs o fer projectes per a créixer. El resultat és que totes dues prioritats tenen pesos semblants, entre el 37% i el 38%, mentre que un 25% de les respostes preveuen totes dues opcions alhora. Guinjoan insisteix a positivar les respostes que s’han donat a aquestes preguntes. “Representen una combinació de la necessitat urgent de trobar noves sortides i de la vitalitat que continua demostrant el nostre teixit de pimes industrials”, diu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor