Pimes i autònoms, al límit, urgeixen compensacions

  • "Més de mil organitzacions empresarials catalanes reclamen ajuts per a evitar una allau de fallides per les restriccions, després d'un novembre amb forta caiguda d'activitat"

Jordi Goula
03.12.2020 - 19:50
VilaWeb

Els empresaris estan cansats. La reclamació que van fer ahir conjuntament per mitjà de les dues patronals va carregada d’arguments raonables. La cosa ve del passat 13 de novembre, quan la Pimec va presentar un informe jurídic relatiu a la possible responsabilitat patrimonial derivada de les mesures administratives adoptades amb motiu de la crisi sanitària. El president de la patronal, Josep González, va aclarir llavors: “La intenció no és en cap cas iniciar un procediment judicial contra l’administració, però sí dotar-nos d’eines jurídiques fonamentades que ens permetin guanyar més força a l’hora de reclamar mesures justes per al teixit empresarial.” D’aquí va sortir el manifest “Rescat per a pimes, rescat per a autònoms”, al qual Foment del Treball es va adherir uns dies després i sobre el qual ahir van fer una nota conjunta per a impulsar-lo.

L’objectiu del manifest és instar l’administració a agilitzar les mesures compensatòries necessàries per a les pimes i els autònoms en risc de fallida a causa de les restriccions i els tancaments. Segons que es va dir ahir, el manifest ja compta amb l’adhesió de més de mil organitzacions, que representen el teixit empresarial català en aquesta acció conjunta.

El document proposa, entre altres qüestions, que el Departament d’Empresa i Coneixement i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s’afegeixin a les reunions del Procicat, atesos els efectes econòmics i laborals de les seves decisions; també demana un conjunt de mesures immediates i generoses en l’àmbit fiscal i financer i l’aplicació de mesures per a fer compatible la continuïtat de l’economia amb la protecció de la salut pública, com ara l’ús massiu de proves ràpides, l’ampliació immediata de la infrastructura sanitària, recorrent en primer lloc a l’oferta privada, o l’aplicació de sistemes avançats de rastrejament i control dels contagis.

Penso que el punt més important del manifest és el que diu que les empreses, sobretot les més petites i els autònoms, han de rebre compensacions ràpides, directes i suficients per al perjudici causat per les restriccions o pels tancaments. I recorda que la recent reforma del Marc Temporal d’Ajuts d’Estat de la Unió Europea permet d’atorgar ajuts de fins a tres milions d’euros per empresa. I crec que és el punt més important, perquè el mes de novembre les coses no han anat gens bé. I cal mantenir, com sigui, les unitats productives en funcionament.

Precisament, en aquest sentit, aquest matí s’ha fet públic l’informe dels directors de compres (PMI), fet per la consultora internacional IHS, sobre l’estat espanyol i les conclusions no fan sinó donar raó als arguments del manifest. Segons l’informe, l’activitat total del sector privat va disminuir considerablement al novembre a causa d’una forta contracció de l’activitat en el sector serveis i una caiguda marginal de la producció manufacturera. Després d’haver tingut en compte els factors estacionals, l’Índex Compost d’Activitat Total va caure del nivell 44,1 registrat a l’octubre al 41,7 del novembre, cosa que representa el ritme de contracció més fort observat des del maig passat. Afegeix que la forta reducció en els volums de noves comandes va impulsar la caiguda de l’activitat. Una vegada més, el declivi es va centrar en el sector serveis, atesa la seva vulnerabilitat més alta a les actuals restriccions de les activitats.

Voldria destacar el comentari que fa el director de l’informe, perquè va molt lligat a la demanda dels empresaris catalans i perquè, a més, conté un bri d’optimisme. Comenta que les dades de l’índex PMI del novembre confirmen que la segona onada de la covid-19 té un impacte perjudicial en l’economia espanyola, però menys intens que l’observat a començament d’any. “De fet, tot i que sectors com l’hostaleria, la restauració i el turisme pateixen molt, aquestes dificultats s’han contrarestat fins a cert punt per la relativa estabilitat en altres àrees de l’economia.” I afegeix que, amb sort, aquesta conjuntura proporcionarà la plataforma per a una recuperació en forma de W que es consolidarà l’any vinent. “Gràcies a les recents notícies positives sobre el desenvolupament de les vacunes, hi ha una esperança creixent entre les empreses que, si poden sobreviure a curt termini, la recuperació començarà a materialitzar-se durant la segona meitat del 2021.”

La clau és aquest “si poden sobreviure a curt termini”. I això és just el que demana el manifest que comento. Uns ajuts directes –que no han existit fins ara– per a fer de pont fins que la recuperació sigui un fet, amb la seguretat que donaran els vaccins. No pot ser que l’estat espanyol acabi essent l’únic que no ha fet tot el que ha pogut per a salvar la seva xarxa empresarial. Els exemples dels països veïns –amb ajuts generosos– haurien de fer caure la cara de vergonya a les autoritats d’aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor