Pilar Rahola guanya el premi Prudenci Bertrana per ‘Cornèlius, l’almogàver’

  • El premi, dotat amb 30.000 euros, és un dels més importants de les lletres catalanes

VilaWeb

Redacció

28.06.2024 - 12:21
Actualització: 28.06.2024 - 12:56

La periodista Pilar Rahola ha guanyat el cinquanta-setè premi Prudenci Betranya de novel·la amb Cornèlius, l’almogàver, un llibre que narra la vida i les aventures d’un cavaller del segle XIII a Anatòlia, on acompanya Roger de Flor, i durant el transcurs de la novel·la coneix Ramon Llull i descobreix l’amor.

El jurat del guardó –compost per Gerard Quintana, Gemma Lienas, Care Santos, Glòria Gasch i Montserrat Barderi– ha dit que la novel·la és “un relat que combina acció, reflexió i profunds sentiments, que endinsa el lector en una època apassionant”.

El premi Prudenci Bertrana, un dels més importants de les lletres catalanes, és dotat amb 30.000 euros. Enguany, s’hi han presentat noranta-tres obres.

Josep-Anton Fernàndez, Salvador Sabrià i Teresa Muñoz, els altres guardonats

Els Premis Literaris de Girona, que atorga la Fundació Prudenci Bertrana i publica Grup62, han fet públics tres noms propis més dels guardons d’enguany. En poesia, s’ha distingit L’estranger a casa, de Josep-Anton Fernàndez; en assaig, L’escriptori de la seu, de Salvador Sabrià; i en literatura juvenil, Bereshit, de Teresa Muñoz.

En poesia, Josep-Anton Fernàndez s’ha imposat a la resta dels noranta-sis reculls que optaven al quaranta-setè premi Miquel de Palol, dotat amb 6.000 euros. El jurat, integrat per Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer, Anna Gual i Miquel de Palol, ha escollit el seu poemari L’estranger a casa.

Del recull, en destaquen que és “un llibre sobre l’estranyesa i també sobre la pèrdua”, perquè l’autor hi plasma el pas d’una frontera interior que converteix el lector en un estranger d’ell mateix, i també hi expressa poèticament el dol per la mort de tres éssers estimats. “Finalment, el poemari tracta de com les coses més pròximes (la història individual i col·lectiva, la sexualitat, el treball creatiu) ens obren a noves dimensions, estranyes i sorprenents, de nosaltres mateixos”, recull el veredicte.

El jurat del quaranta-cinquè premi Carles Rahola d’assaig, format per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Maria Puigverd i Josep Lluch, ha proclamat com a guanyadora l’obra L’escriptori de la Seu, del periodista Salvador Sabrià. El guardó també està dotat amb 6.000 euros, i enguany s’hi havien presentat vint-i-un originals.

En aquest assaig, Sabrià s’endinsa en una història personal –l’afusellament del seu avi– per a reivindicar la memòria històrica. En plena revolució anarquista, una nit d’octubre del 1936, al cementiri de la Seu d’Urgell es van afusellar 23 persones. Entre aquestes, el fondista Jaume Sabrià Roca, l’avi de l’autor.

Quan al cap d’un any es van exhumar els cadàvers, tan sols en van aparèixer 22. Faltava, precisament, el de Jaume Sabrià. “L’exploració del cas, a càrrec del seu net periodista, és la base d’un llibre que fa un recorregut per la quotidianitat de la Seu durant la revolució i posa en relleu tant la difícil ‘convivència’ familiar amb un desaparegut com l’esforç col·lectiu per recuperar la memòria històrica”, destaca el jurat.

Per últim, dels quatre guardons que s’han donat a conèixer avui, Teresa Muñoz ha rebut el trenta-novè premi Ramon Muntaner de literatura juvenil per la novel·la Bereshit. Dotat també amb 6.000 euros, s’hi havien presentat vint-i-quatre obres. El jurat l’han integrat Dolors Cabrera, David Cirici, Xavier Gual, Anna Pardos (Mixa) i Patrizia Campana.

En aquesta obra, la protagonista, Greta, una noia de divuit anys, descobreix que la mort de la seva germana no va ser a causa d’un accident, sinó d’una maledicció que ha perseguit les dones de la seva família. Amb l’ajuda de la Dàlia intentarà trencar la maledicció i salvar la seva pròpia vida.

La nit literària, el 17 de setembre

La nit literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el 17 de setembre a l’Auditori de Girona. Aquell dia també es donarà a conèixer el premi Aurora Bertrana de traducció i s’atorgaran el Cerverí de lletra de cançó i el Lletra, que reconeix projectes digitals de literatura catalana. Les obres guardonades arribaran a les llibreries l’endemà, el 18 de setembre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor