07.02.2020 - 21:50
Els focs festius del solstici d’hivern, del sud, s’apleguen per primer cop a Petrer, en la jornada ‘El patrimoni encès. Focs festius en les celebracions de Nadal i Reis Mags’. Una trobada que vol posar en comú les particularitats d’aquesta tradició present a tot el país. Hi assistiran les atxes, fatxos, aixames i xameles de Beniarrés, Benimassot, Elda, Elx, Gaianes, la Torre de les Maçanes, Onil, Petrer, Relleu, Tibi i Xixona.
S’hi han programat quatre activitats durant el dia: Marc Ballester, de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida, farà la conferència inaugural. Després, els representants dels pobles parlaran de les seues tradicions. Els amfitrions, per exemple, explicaran les seues falles d’espart i el falló, que es fan la nit de Reis i que baixen del castell fins a la plaça, una tradició que té els orígens al segle XVII. Segons les fonts locals, els xiquets rodaven falles i portaven un falló sense rodar-lo, sonaven caragols marins i arrossegaven rastres de coses que feien soroll, lligades amb un fil, per avisar els Reis de l’Orient.
A continuació, hi haurà el dinar de germanor entre els participants i, a la vesprada, una visita guiada al Museu Dámaso Navarro, dedicat a l’arqueologia i l’etnologia. El seu director, Fernando Tendero, explica que l’espai fa un reconeixement al patrimoni material i immaterial del poble. ‘Ací tenim el castell, esglésies, jaciments històrics i més, però també tenim els moros i cristians, les falles de la nit de Reis i les carasses, la cercavila amb música i ball on els participants fan broma amb el públic.’
Seguidament, hi haurà un taller de confecció de falles, fatxos, aixames i atxes per a totes les edats, impartit pels representants dels municipis. I finalment, es farà una rodada general amb tots els convidats, participants i veïns.
Fent xarxa
La iniciativa va nàixer arran del II Simposi de Focs Festius de la Mediterrània, fet a Reus l’any 2017. Tendero explica que tres representants del poble hi van exposar la tradició de Petrer i, després, van pensar que caldria conèixer totes les tradicions, ajuntar-se per parlar-ne, agermanar-se i fer-les visibles de cara a l’administració, per protegir-les d’alguna manera.
L’espurna de les jornades és la feina de recuperació de tradicions i divulgació que encapçala l’activista de la cultura popular Vicent Navarro. ‘Açò és una tradició que no s’havia perdut mai, si més no en la meua família, però sí que era a punt de desaparèixer. Perquè l’aparició de les cavalcades de Reis va fer que minvaren les falles, a partir dels anys quaranta. I, tot i que fa quaranta anys que en fem tallers de recuperació, és amb les noves tecnologies que aconseguim de recuperar-les i divulgar-les, que els hem donat visibilitat.’