Petits grans problemes (III)

  • Vegeu l'espai del consultor informàtic Joan Jofra a l'Internauta

Joan Jofra

02.12.2016 - 22:00
Actualització: 02.12.2016 - 22:03

Problemes amb la pantalla
El problema més important, pels usuaris de Windows, és quan surt la pantalla blava o negra inicial en el moment d’arrancar l’ordinador, on diu que teniu algun problema i que Windows ha d’intentar recuperar el sistema i ofereix un seguit d’opcions.

Per què pot passar? S’ha fet algun canvi al sistema que Windows ha detectat i necessita reconfigurar-se, com per exemple, s’ha canviat la targeta gràfica. Així que, quan intenta arrancar, l’ordinador diu que abans ha d’analitzar el que té i intentar recuperar ell mateix el sistema.

Potser s’ha apagat l’ordinador de cop, via l’interruptor de corrent, i han quedat algunes coses en mal estat … Hi ha molts motius, el cert, és que us apareixerà una pantalla similar a la que hi ha a continuació:

windows

windows2

A partir d’aquí, s’ha de deixar que Windows intenti reparar el vostre ordinador.

recuperació

recuperació2

Si al final es rep aquest missatge, és que hi ha complicacions:

reparació

Si l’equip ha intentat solucionar el problema i no ha pogut, s’ha de buscar ajuda. Normalment les dades estaran a la còpia, però si l’equip arrenca, segurament també estaran al disc dur i amb una mica d’esforç es podran recuperar, això sí, amb molta feina i, gairebé segur, tornant a instal·lar el sistema operatiu i els programes que estaven instal·lats. A continuació hi ha un enllaç de Microsoft amb un grapat de problemes i possibles solucions pel Windows XP.

Què fer quan costa que es carreguin les pàgines
Un cop l’ordinador està en marxa, però les pàgines que es volen consultar triguen molt a carregar-se, com es pot solucionar?

a) si és un problema del navegador, es pot netejar la memòria cau i l’historial. Tots els navegadors guarden a la seva memòria els llocs per a on s’ha navegat amb anterioritat, per anar més de pressa la pròxima vegada si no hi ha canvis. Però aquesta ‘reserva’ es pot fer molt gran i alentir el navegador, així que el primer que s’ha de fer és netejar-la, cada navegador té aquesta opció, només s’ha de buscar.

Per exemple, al Chrome de Google aquesta opció es pot trobar a la pàgina ‘Historial’ sota de ‘Configuració’:

historial

A l’exemple, la memòria cau ocupa 560 MB, i l’historial de navegació té 8074 elements, cada cert temps és necessari fer una mica de neteja.

Què fer quan està pensant massa estona?
Si això passa al principi, després d’arrancar l’ordinador, s’ha de deixar que pensi una bona estona.

reinciarrecuperació3

recuperació4

S’ha de tancar el programa que està ocupant tots els recursos de l’ordinador (seleccionant el programa i fent clic a ‘fi de la tasca’) i, a continuació, reiniciar-lo, si no acaba de funcionar, es pot reiniciar tot l’ordinador.

Organitzar l’escriptori
Com organitzar l’escriptori depèn del gust de cadascú. Hi ha gent que no vol tenir cap icona a l’escriptori, i el té perfectament organitzat, quasi sense res, però també hi ha escriptoris completament plens d’icones a on és tan difícil trobar el que es busca.

Però una vegada quan l’escriptori està ben ple, què es pot fer amb les icones que tenen una fletxa com aquesta:

icona

Aquestes icones corresponen, al que en argot Windows, es coneix com a ‘Drecera’ o ‘Accés directe’ i no són el programa pròpiament dit, sinó una referència, una drecera perquè es pugui executar sense necessitat de saber a quina carpeta s’ha de buscar. Si es vol, es poden eliminar aquestes dreceres i no s’esborrarà el programa, però s’ha de saber a on és el programa per executar-lo o fer servir altres sistemes…

Un altre lloc a on es pot trobar la icona del programa que es vol executar és a la barra de tasques, aquella barra que, normalment, està a la part inferior de la pantalla. Quan instal·lem un programa nou i el programa és educat, pregunta si es vol crear una drecera a l’escriptori i si es vol una drecera a la barra d’eines. Tot i que hi ha programes que no ho pregunten, simplement s’instal·len i ja està. Si no hi és, i es vol que surti, només s’ha d’arrossegar el programa des del seu lloc, normalment a la carpeta d’arxius de programes, a la barra d’eines.

Si està bloquejada i no ho permet, s’ha de fer clic amb el botó dret del ratolí sobre la barra d’eines i sortirà l’opció de desbloquejar-la, si tot i així no funciona, s’ha de seleccionar l’opció ‘inici ràpid’, sota la ‘barra d’eines’ perquè pot estar desactivada.

Per esborrar totes aquestes dreceres, amb el botó dret del ratolí sortirà l’opció d’esborrar, tot i que s’ha de tenir present, que si s’esborren aquestes dreceres, siguin a l’escriptori o a la barra d’eines, no s’està esborrant el programa, ja que l’original es conserva.

Pels usuaris del Mac, els noms canvien però els conceptes són els mateixos, les dreceres es diuen ‘àlies’, així com als linuxeros es diuen ‘enllaços simbòlics’ però fan exactament el mateix, són maneres d’accedir ràpidament a un programa, des de l’escriptori o des del que al Mac es diu ‘dock‘ que és un lloc a on es poden tenir els programes a un clic de ser executats.

De la mateixa manera que si es treu de la barra d’eines o del dock, no s’està esborrant el programa, el fet que no hi sigui, no vol dir que no existeixi, moltes vegades la gent pregunta com s’ha de fer per instal·lar un programa que no estava al dock, perquè alguns usuaris pensen que el que no està al dock no existeix.

Navegació en privat
Moltes vegades es parla de la necessitat de protegir la nostra privadesa, els navegadors ofereixen solucions per no donar pistes de per on s’ha navegat.

Per fer-ho, en el cas del Google Chrome, s’ha de seleccionar ‘Finestra d’incògnit nova’:

pestanya

Quan s’obre la finestra, avisa del que passarà:

incognit

El tema anterior sobre l’historial, els cachés, les galetes, etc, que són arxius, alguns petits i d’altres grans, que el navegador va guardant, si es navega en el mode incògnit, no passarà. Com és evident, aquest mode avisa que si es baixa un arxiu, això sí que romandrà a l’ordinador.

Un ‘dany col·lateral’ de navegar en mode incògnit és que, el tristament famós avís de les galetes, que han d’ensenyar la primera vegada que es navega per una pàgina web, sortirà sempre, perquè com que no guardar les galetes es pensa que és la primera vegada que l’usuari visita el lloc web i per tots i cadascun dels llocs que es visiti es mostrarà l’anunci.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor