Petits grans problemes

  • Vegeu l'espai del consultor informàtic Joan Jofra a l'Internauta

Joan Jofra

12.11.2016 - 02:00

Avui parlarem dels problemes informàtics d’usuari. L’he titulat així perquè realment per qui ho està patint són certament feixucs i empipadors i sí, són grans, però pels qui ens dediquem a això de solucionar problemes informàtics no ho són tant.

Us tractaré d’ajudar amb idees i consells per intentar resoldre el problema, però ja sabeu que això no és un tutorial pas a pas, sinó articles per fer-vos pensar i, com sempre, si no us en sortiu, res com demanar ajuda a un professional.

Problemes amb la ferralla
El primer i principal problema és què fer quan no s’encén l’ordinador. El primer de tot, encara que sembli una ximpleria, és mirar si està connectat al corrent, que algú no necessités l’endoll per connectar un aspirador, per exemple, i hagi desconnectat l’ordinador. I si està connectat a un endoll que tingui corrent, que no hagi saltat el diferencial dels endolls. Moltes vegades el problema és que l’ordinador no té corrent. Fixeu-vos que normalment els ordinadors tenen una llum que indica, quan es posa en marxa, que li arriba corrent. Si no s’encén cap llum, el més probable és que no li arriba corrent. Si té corrent però no arrenca hem de repassar bé el cable de corrent que estigui fermament connectat.

Si després de tot i això no arrenca, haurà arribat el moment de portar-lo a un servei tècnic perquè li facin un repàs. Segurament s’haurà fet malbé la font d’alimentació, el transformador intern que, com el seu nom indica, transforma els 220 volts de corrent alterna que tenim a casa en els 5, 12 o altres tensions contínues que necessiten els ordinadors. Molt rarament els ordinadors porten un fusible accessible pels usuaris. Si fos el vostre cas, mireu que no estigui fos. Que s’espatlli la font d’alimentació no és una avaria estranya, els petits alts i baixos d’electricitat que ens arriba a casa acaben passant factura a les fonts d’alimentació.

Si teniu un portàtil, us estalvieu aquests problemes perquè té bateria i pot funcionar sense estar connectat. Però afegeix una casuística, que és que no arrancarà si té la bateria completament descarregada. I necessita una estona de càrrega abans de posar-se en marxa.

S’encén l’ordinador però no la pantalla

1. Pot ser un problema de corrent de la pantalla. Igual que amb l’ordinador, es pot haver quedat sense corrent a l’endoll, o estar l’endoll mal connectat. Reviseu les connexions de corrent abans d’anar al servei tècnic.

2. Pot ser el cable de connexió de l’ordinador a la pantalla, el que porta el senyal de vídeo. Aquest cable normalment porta unes rosques que heu de tenir ben fixades per evitar que s’afluixi la connexió i us quedeu sense imatge.

3. Pot ser la targeta gràfica, que és l’encarregada de portar el vídeo al monitor. Si és això el que falla, heu de canviar-la. Per sort si és un ordinador de sobretaula, es pot canviar sense grans dificultats.

O també pot passar que la pantalla tingui uns colors estranys. Gairebé segur que és provocat pel cable de connexió de l’ordinador a la pantalla, que no està ben connectat. Aquest cable porta els tres colors (RGB) al monitor. Per això, és imprescindible que el collem bé i que, si té sistema de fixació, normalment uns caragols, els fem servir.

Hem tancat a les braves l’ordinador. I ara què fem?
No cal que ho hàgim fet expressament. Potser hem ensopegat amb el cable i l’ordinador s’ha apagat de cop. El document o documents amb els quals estàvem treballant els recuperarem amb la darrera versió guardada (excepte pels programes que guarden automàticament que tindrem la darrera guardada automàticament). El més habitual és que si tornem a engegar l’ordinador recuperem tot allò que teníem guardat.

Si us surt la pantalla blava de Windows que diu que ha de recuperar les dades, tremoleu. Però d’això en parlarem la setmana que ve.

Si tanco tapa del portàtil, l’ordinador s’apaga?
No, el portàtil queda en suspens o en hivernació. Això sí, continua consumint corrent, així que si el deixeu molts dies, es pot acabar la bateria. Molts portàtils tenen un sistema d’hivernació que fa que el contingut exacte de l’ordinador i la memòria es guardin en el disc dur i encara que s’acabi la bateria, podeu recuperar la situació exacta amb els documents oberts que tinguéssiu quan heu abaixat la tapa.

El ratolí fa el que vol
Si és òptic -la major part ara ho són- com el seu nom indica una llum, vermella, es projecta sobre la superfície per on llisca i quan es reflecteix torna cap al ratolí i calcula els desplaçaments. Com podeu imaginar, si la superfície és transparent com pot ser una taula de vidre, el ratolí no funcionarà massa bé, i al revés també.

Hi ha una tecla que m’ha saltat del teclat i ara no funciona
Els primers teclats eren com interruptors o polsadors, cada tecla tenia una plaqueta, una molla i quan baixava tancava un circuit. Els més bons tenien una càpsula al buit.

El principal problema són els portàtils. Si s’espatlla un teclat d’un equip de sobretaula, moltes vegades és més senzill comprar-ne un de nou, però si sou manetes, també el podeu arreglar. El problema és quan cau una tecla d’un portàtil, perquè no podem comprar un portàtil nou per una tecla.

En aquest vídeo de YouTube podeu veure com es canvia un teclat d’un ordinador portàtil Dell, i en aquest, el mateix per un HP, amb un apartat especial per canviar la tecla d’espai que és molt més gran i més delicada. Però com trobem la tecla que hem perdut? Doncs laptopkey us ven tots els elements necessaris per arreglar el vostre teclat, per 4,95$ per cada tecla, i els de replacementlaptopkeys també us poden ajudar a trobar la tecla que us falta.

25b0de21103f6a6ba47cf2e071adcdd9

Si no l’hem perdut, sinó que hi ha una tecla que no funciona, una tecla morta, el problema normalment és de brutícia, brutícia que podem netejar la major part de les vegades amb un pot d’aire comprimit que acostumen a venir amb una petita palleta que concentra l’aire comprimit en un punt molt concret. Si us plau, no ho feu amb un equip d’aire comprimit perquè tenen molta més potència i us poden saltar les tecles.

dce37ef83a71ff747fb2e69166c85fbe

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor