20.06.2023 - 21:40
Els petards dissenyats especialment per a col·lectius amb sensibilitat auditiva com ara nens, gent gran o fins i tot animals ja són una realitat. La Traca és una empresa de pirotècnica que, de fa temps, ha començat a comercialitzar pirotècnia anomenada de baixa sonoritat. Per la revetlla d’enguany, han obert cent vuitanta punts de venda a tot Catalunya. Diuen que amb aquest model volen promoure una pirotècnia més inclusiva i sostenible. La línia de petards de baixa sonoritat de la Traca va néixer ara fa cinc anys d’una iniciativa de l’empresa: van decidir de categoritzar els seus productes entre baixa sonoritat, mitjana sonoritat i alta sonoritat. D’aleshores ençà, han anat creant productes segons els límits de soroll i consideren de baixa sonoritat tota la pirotècnia per sota dels 97 decibels, que és el volum estàndard d’una conversa quan parlen dues persones i tenint en compte que el límit estipulat és de 120 decibels.
La demanda i el model de revetlla
Jordi Brau, director general de la companyia, explica que darrerament el model de la revetlla ha canviat, que ara és una festa més familiar i adreçada als infants. Considera que el sector ha de saber escoltar les demandes i atendre-les: “Era una decisió empresarial, però és cert que la gent cada vegada més es decanta cap a un consum sostenible i per reduir la contaminació acústica. La societat és sensible amb aquest aspecte, és madura i va tendint a comprar aquesta mena de productes perquè permeten de mantenir la nostra tradició ancestral i alhora fer-la compatible amb la convivència de tota la societat.” Per això, Brau considera que és clau d’adaptar els seus productes a les necessitats de les persones amb sensibilitat auditiva i als animals, a qui més molesta el soroll.
Ara per ara, el 55% dels productes del catàleg de la Traca són tipificats com a elements de baixa sonoritat. A més, no són pas productes més cars que la resta: “Als cent vuitanta punts de venda que tenim a Catalunya venem aquesta mena de pirotècnia i hem treballat perquè aquest model no impliqui un cost addicional per al consumidor.”
Enguany a Barcelona han obert un establiment a la plaça de Molina en què solament venen pirotècnia de mitjana i baixa sonoritat. L’any passat, l’empresa ja va fer una prova pilot a Terrassa, on van instal·lar una caseta semblant i van notar que funcionava molt bé: “Venia gent des de l’altra punta de la ciutat i fins i tot de més municipis de la comarca, com ara Sabadell”, explica. Per això enguany han volgut estendre la iniciativa a tot Catalunya.
Com es fa la pirotècnia de baixa sonoritat?
Per a fer pirotècnia més inclusiva, Brau assenyala que hi ha diverses vies d’actuació. D’una banda, canviar la composició química i, d’una altra, canviar algun dels efectes o reduir la intensitat, per a aconseguir de rebaixar el nivell del so: “Per exemple, en el cas dels coets de color que esclaten per a fer la palmera de llum, podem canviar la càrrega de manera que en comptes de ser d’alumini sigui de carbó i així hi hagi obertura sense fer soroll”, diu.
Petards més sostenibles
D’una altra banda, la Traca fa productes sostenibles per frenar la petjada de diòxid de carboni i eliminar els plàstics dels embalatges. El 50% dels elements de catàleg no contenen plàstic i el 60% utilitzen cartó reciclat. Un dels objectius de l’empresa i del sector, assegura, és crear productes cada volta més respectuosos amb el medi.