La meitat de les persones LGTBI ha estat víctima d’assetjament aquest darrer any

  • La Unió Europea publica els resultats del sondatge sobre drets LGTBI més gran fet al continent

VilaWeb
Redacció
26.06.2020 - 21:50
Actualització: 27.06.2020 - 11:16

La commemoració del Dia per l’alliberament LGTBI, que recorda la revolta de Stonewall el 28 de juny de 1969, serà enguany una de les més deslluïdes a causa de la pandèmia de la covid-19. Tanmateix, s’han organitzat tota mena d’activitats per tot el país i una manifestació a Barcelona, perquè la reivindicació de l’orgull LGTBI continua tan vigent com sempre. Segons un macrosondatge en què van participar cent quaranta mil persones, el més gran fet mai a Europa sobre la qüestió, en aquests darrers dotze mesos la meitat de les persones LGTBI han patit assetjament.

En casos encara més extrems, una quarta part dels enquestats diu que ha rebut atacs físics o sexuals en aquests darrers cinc anys. Dins el col·lectiu, les persones transsexuals o intersexuals són les qui reben més atacs físics i sexuals, un 34% i un 39%, respectivament. Si posem el focus sobre els agressors, el 77% són homes i un 13% són dones.

Experiències d’assetjament per qualsevol motiu aquests darrers dotze mesos.

Els atacs tenen efectes clars sobre el comportament de les persones LGTBI. Un 61% evita d’agafar la mà de la parella en públic per por de ser agredits, amenaçats o assetjats. Ho diu el 72% dels enquestats de l’estat francès i un 48% del de l’estat espanyol.

En l’àmbit europeu, els països on més s’evita de donar-se la mà són Sèrbia (87%) i Macedònia del Nord (86%). Els estats de l’est d’Europa és on hi ha més discriminació. Polònia destaca pel fet de ser l’únic estat, juntament amb el francès, en què la majoria de les persones LGTBI considera que ha augmentat la violència i la intolerància en els darrers cinc anys, i en responsabilitzen principalment els partits polítics.

A l’estat espanyol, un 11% diu que ha denunciat a la policia atacs físics o sexuals pel fet de ser LGTBI, i hi ha vora un 20% que no ho ha denunciat per por de rebre un tracte homòfob dels cossos policíacs. Gairebé un 60% considera que el govern espanyol no combat amb eficàcia els prejudicis i la intolerància contra aquest col·lectiu.

Una discriminació arrelada

El sondatge també evidencia que la discriminació cap a les persones LGTBI comença en l’edat escolar. Vora la meitat van ser víctimes d’assetjament escolar –un 49% a l’estat espanyol i un 44% a l’estat francès– i la discriminació es manté després en percentatges similars, atès que un 42% dels ciutadans del col·lectiu LGTBI diu que ha estat discriminat aquests darrers dotze mesos en algun aspecte de la seva vida, com pot ser cercant feina, en moments d’oci o quan ha anat al metge.

Això també fa que un 26% amagui la seva orientació o condició sexual a la feina, i que un 53% ho oculti a algunes persones del seu àmbit laboral. És a dir, que tres quartes parts de les persones LGTBI ho amaguen a la feina, amb més intensitat o menys. Entre les persones trans o intersexuals el percentatge és especialment alt: un 39% oculta totalment la seva identitat a la feina i un 48% ho fa de manera selectiva; a la vegada, més de la meitat ha patit assetjament escolar i un 61% ha estat discriminat aquest darrer any.

Arran de la publicació del sondatge, el director de l’Agència Europea dels Drets Fonamentals, Michael O’Flaherty, va dir que els resultats demostraven el poc progrés en aquests darrers set anys i concloïa: ‘Massa persones LGTBI continuen vivint a l’ombra amb por de ser ridiculitzades, discriminades i, fins i tot, atacades’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor