19.08.2024 - 21:40
|
Actualització: 19.08.2024 - 21:41
El 2017, els consellers de cultura dels governs de Catalunya, el País Valencià i les Illes, van signar la declaració de Palma, en què es comprometien a enfortir els llaços històrics i culturals de tots tres territoris en els àmbits de la llengua i la cultura. Set anys després, les institucions del nostre país han viscut un gran canvi. Els tres governs han canviat de color polític i ara són governats pel PP a les Illes i al País Valencià, i el PSC a Catalunya.
En paral·lel, aquests darrers anys l’ús social del català s’ha reduït a tots els Països Catalans. I la cultura i la llengua del país són en més perill que mai. Arran d’això, i en vista que es podrà comptar poc amb les institucions, uns quants ex-consellers de Cultura han impulsat una nova declaració amb la intenció d’instar les entitats de la societat civil i la ciutadania a actuar de manera urgent a favor de la llengua. Per això animen, entre més qüestions, a parlar en català amb tothom, i oferir així la llengua catalana com a punt de trobada i com a element clau per a obrir fronteres. Entenen que el coneixement i ús del català ha de ser una eina de cohesió social.
La declaració la presentarà demà passat a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada el diputat Lluís Puig, que n’ha estat un dels impulsors. Aleshores serà el moment en què es donaran a conèixer les vint-i-sis personalitats importants del món de la política de tots els Països Catalans que han signat de manera pública la declaració.
L’acte es podrà seguir a partir de les 15.00 de dijous, dia 22, en aquest enllaç: