‘Perseguits i salvats’, fugir de l’Holocaust pel Pirineu en primera persona

  • Avui s'estrena a l'auditori Meier del Macba el documentari que relata l'èxode de jueus pel Pirineu durant la Segona Guerra Mundial

VilaWeb

Redacció

22.11.2017 - 22:00

Entre el 1939 i el 1944 prop de deu mil jueus van travessar el Pirineu per fugir de la persecució nazi i el col·laboracionisme de la França de Vichy. Setanta-cinc anys després del començament d’aquell èxode, el documentari Perseguits i salvats ressegueix sobre el terreny l’odissea d’aquells refugiats amb el testimoni d’alguns supervivents i els seus descendents.

Moment del rodatge del documentari ‘Perseguits i salvats’.

El documentari és produït per la Xarxa de Comunicació Local i la Diputació de Lleida i dirigit per Daniel Serra i Jaume Serra, amb l’assessorament de l’historiador Josep Calvet. S’estrena avui a l’auditori Meier del MACBA i es podrà veure per les televisions locals, el canal 159 de Movistar+ i laxarxa.cat dissabte a les deu del vespre. Podeu veure’n un tast ací.

Aquest viatge pels camins del Pirineu es teixeix per mitjà de les vivències personals dels testimonis que, gairebé fa un segle, van fer els mateixos passos fugint de la barbàrie. Una de les protagonistes del documentari, Paquita Sitzer, que tenia cinc anys quan va fugir de París, parlarà dels seus records i la seva experiència després de l’estrena del film amb la periodista Pilar Rahola, experta en la comunitat jueva.

Hotel Franco-Español, a Lés. Primer punt d’arribada dels refugiats jueus per l’Aran.

L’èxode pel Pirineu, en primera persona
Durant la Segona Guerra Mundial, milers de jueus van arribar al país fugint de la persecució nazi. Van travessar el Pirineu en unes condicions extremes. Alguns ciutadans anònims de l’Alta Ribagorça, l’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya els van oferir aixopluc per ajudar-los a sobreviure. Per recordar el seu pas pel Pirineu, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs van impulsar el 2015 el projecte ‘Perseguits i salvats’, que recupera les rutes pels camins de muntanya que varen fer els refugiats jueus durant l’Holocaust.

Mapa de les rutes senyalitzades del projecte ‘Perseguits i salvats’. Feu clic a la imatge per veure-la més gran.

Aquestes rutes van des de Lés, el principal punt d’arribada dels jueus per l’Aran, fins a Lleida, on s’enviaven la majoria de refugiats, tant si eren detinguts com derivats d’organitzacions d’ajuda jueves per a ser recol·locats. Però aquestes famílies va parar en molts indres: des de Viella fins a Sort, passant per la Seu d’Urgell i Tremp. ‘Perseguits i salvats’ pretén ser un projecte local amb projecció internacional que aporti proves tangibles i transitables d’aquest èxode.

També s’hi han volgut reunir testimonis i supervivents per recuperar la memòria d’un episodi històric que va trasbalsar Europa i que va arribar a Catalunya; i per conscienciar tothom que no serien vius si no fos per l’esforç i la superació dels seus parents.

El programa ‘Sense Ficció‘ també va fer-ne un reportatge aquest agost.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Vall de Bescaran
Gendarmes francesos i guàrdies civils espanyols al pas fronterer de Pont de Rei (fotografia: Servei d'Audiovisuals de l'Institut d'Estudis Ilerdencs).
Presentació dels documents d'un viatger a Pont de Rei (fotografia: Servei d'Audiovisuals de l'Institut d'Estudis Ilerdencs).
Govern Civil de Lleida, el 1951 (fotografia: Servei d'Audiovisuals de l'Institut d'Estudis Ilerdencs).
Sort
Fragment del documentari 'Perseguits i salvats'.
Fragment del documentari 'Perseguits i salvats'.
Paquita Sitzer i Elizabeth Lissman, en un moment del documentari 'Perseguits i salvats'.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor