21.08.2018 - 05:00
«Els perquès de Mètode» és una de les seccions més representatives de la pàgina web de la revista. A través d’aquests articles i amb l’ajuda d’investigadors i experts en les matèries que pertoquen, la redacció de Mètode dona resposta als dubtes de caràcter científic enviats pels lectors de la revista. D’aquesta manera s’han pogut donar explicacions científiques de tota mena de realitats, des de situacions tan quotidianes com la resistència del paper d’alumini quan es cuina amb el forn, fins a fenòmens tan curiosos com el suposat suïcidi dels escorpins quan es veuen envoltats per foc. Ara, en estiu, aprofitem per a fer un recull dels perquès que expliquen la ciència que hi ha darrere dels mesos més calorosos de l’any.
L’oratge
Les altes temperatures pròpies de l’època estival poden afectar el comportament d’algunes espècies, com és el cas dels caragols. La calor extrema és també un dels factors que propicia fenòmens com els miratges, i encara que perillosa, es converteix en necessària per a la germinació d’algunes plantes, les quals arriben fins i tot a requerir la presència d’incendis per a poder reproduir-se.
La mar
Que l’oceà ens semble blau no és cap casualitat, com tampoc ho són les pujades i baixades de les marees, o que els peixos tinguen uns orificis que podríem reconéixer com nasals. Potser són capaços d’olorar dins de l’aigua? Curiositats com aquestes tenen el seu raonament científic.
Els mosquits
Els brunzits fugaços que ens acaronen l’orella quan arriba la nit i les picades vermelles i coents que ens trobem a la pell l’endemà són senyes d’identitat del nostre estiu. Que els mosquits que ens piquen siguen sempre femella té una explicació ben senzilla; prou més complicat és aconseguir evitar el seu atac. Per a espantar els mosquits es poden seguir distintes estratègies, però si fem cas de la ciència, l’alfàbega és una de les solucions més eficaces.