30.04.2017 - 22:00
Jean Lhéritier és un dels impulsors del moviment ‘slow food’ a França i també gran defensor dels vins naturals, que són aquells on no s’afegeixen sulfits i el vi fermenta de manera natural. Per reivindicar aquesta manera de fer el vi s’ha impulsat la primera fira Indígenes, que es fa avui a Perpinyà. Gairebé noranta productors del Principat, la Catalunya Nord i Occitània s’apleguen a l’Església dels Dominicans per oferir tastos i vendre el producte.
Els vins naturals són elaborats sense afegir-hi res, cap component químic o llevat artificial. De fet, indígenes és el nom que es dóna als llevats que es troben de manera natural al raïm i que provoquen la fermentació del vi. El resultat és un vi menys manipulat, que vol expressar cada anyada des de les característiques pròpies. A més, en ser vins que no han estat tractats, tenen un gust i unes característiques força diferents que poden sorprendre els paladars que no hi estan acostumats.
Aquest tipus de cultiu més respectuós amb la terra i el paisatge va començar als anys 50 a França i amb el temps s’ha difós a tot arreu. Tant a Catalunya com al Rosselló és una tendència que va en augment. Aquesta fira té la particularitat de tenir productors de la Catalunya del Nord i del Principat i en aquest sentit és la primera. Hi participen 49 cellers de la Catalunya Nord, 15 d’Occitània i 18 del Principat, la majoria provinents de la Denominació d’Origen Penedès però també de la zona de l’Empordà, la Conca de Barberà, el Montsant, Alella, etc.