17.04.2023 - 18:39
|
Actualització: 17.04.2023 - 21:46
Un centenar de persones s’ha concentrat davant la prefectura de Perpinyà en solidaritat amb els batlles d’Elna, els Banys, Portvendres i Tarerac; que són jutjats demà a Montpeller per haver canviat el reglament municipal per debatre en català als plens municipals.
El tribunal els ha convocat dimarts al matí després d’haver rebutjat d’elevar al Consell Constitucional francès la petició d’Elna perquè s’hi pronunciés. El municipi va presentar una qüestió prioritària de constitucionalitat perquè el Constitucional dirimís sobre la llei del 1539 que al·lega el prefecte en la seva denúncia i segons la qual “es consagra” l’ús de la llengua francesa en l’àmbit jurídic.
La manifestació ha estat organitzada pel Col·lectiu 2 d’Abril i entitats com el Casal de Perpinyà, Òmnium Catalunya Nord i l’Aplec. Hi han participat personalitats com ara Dolors Sabater, presidenta parlamentària de la CUP-NCG o bé el mateix batlle d’Elna, Nicolas Garcia. Totes aquestes organitzacions es mobilitzen també demà; primer a les 8.30 al peatge de Ribesaltes i després a les 11.15 davant del Tribunal Administratiu de Montpeller, coincidint amb el judici.
El batlle d’Elna, Nicolas Garcia, ha assegurat que el cas és “greu” però cal assumir els riscos perquè el català “passi de ser la llengua dels avis a la llengua dels nets”. El batlle de Portvendres, Grégory Marty, es plantejava “com explicar als infants” que els representants municipals no poden parlar en català, mentre que l’estat francès ha acordat impulsar la llengua catalana a les escoles en els pròxims deu anys.
Una situació “esquizofrènica”
Per a Garcia es tracta d’una situació “esquizofrènica” perquè fa poques setmanes es va signar l’acord per obrir una oficina que s’encarregui d’impulsar la llengua en els espais públics, mentre que aquest dimarts els quatre alcaldes que permeten parlar en català en els plenaris hauran de comparèixer davant del Tribunal Administratiu de Montpeller.
Mobilitzem-nos aquest dilluns i aquest dimarts per a la llengua catalana https://t.co/R9qPXbgZ0g#LlenguaCatalana #CatalunyaNord @GarciaNicolas66 @HMalherbe66 pic.twitter.com/IEkDXMA9Jl
— Col·lectiu 2 d'Abril (@Col_2A) April 13, 2023
En aquest sentit, des del teixit associatiu han recordat que el sindicat que promociona el català a la Catalunya Nord va impulsar una reforma en cent trenta municipis per a permetre que es pogués parlar en català. Malgrat tot, tan sols una vintena han acabat aconseguint-ho després de rebre diverses pressions per part de la prefectura del govern francès.
Tot i així, el batlle d’Elna creu que el procés judicial servirà perquè altres regions a l’estat francès amb llengua pròpia impulsin reformes normatives similars. Entre tots aquests casos confia que es pugui “fer pressió” perquè s’acabi trobant l’encaix constitucional. De fet, Garcia ha recordat que si bé hi ha un article constitucional on defineix el francès com a llengua oficial, també n’hi ha un altre en què es demana fomentar aquestes llengües minoritàries.
Disposats a arribar a Europa
Els batlles d’Elna i Portvendres han assegurat aquest dilluns que van al judici amb l’objectiu de “convèncer al jutge” que és legal parlar en català, ja que en les actes també es tradueixen les intervencions en francès. De tota manera, Garcia i Marty estan preparats per anar fins als tribunals europeus perquè els donin la raó. Asseguren que el govern francès “vulnera els drets lingüístics” impedint que els regidors parlin en català i estan convençuts que la justícia els acabarà donant la raó.