14.05.2016 - 09:00
El bisfenol A és un dels compostos químics capaços d’alterar el nostre sistema endocrí més coneguts. I ho és, sobretot, pel seu ús estès, especialment en l’àmbit de l’alimentació: el trobem en ampolles de plàstic, envasos de menjar o llaunes de conserves. Sembla –o ho semblava fins fa poc- l’ingredient perfecte per a la vida moderna, una vida en què s’imposa la immediatesa, i la facilitat d’accés i de disponibilitat. Tanmateix, si es parla d’aquest compost químic més enllà dels àmbits específics en què s’hi treballa, és, en realitat, pels potencials riscos que suposa per a la salut: la seva fama prové precisament de tots els estudis –es parla de més de 14.000 investigacions- que han alertat dels possibles riscos que té en la salut, també en la infantil.
Alguns dels últims estudis al respecte s’han dut a terme des del Projecte INMA, que investiga el paper dels contaminants ambientals durant l’embaràs i la primera etapa de la vida en més de 3.500 mares i fills en set regions espanyoles. En diferents estudis realitzats a la regió de Sabadell s’ha conclòs, entre d’altres, que l’exposició durant la gestació al bisfenol A pot incrementar el risc d’obesitat dels nens als quatre anys, el de patir infeccions respiratòries i sibilàncies durant la infància i, fins i tot, el de patir Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat. També s’ha vist que les dones embarassades més joves, fumadores –també passives- i amb una baixa educació tenen concentracions més altes de bisfenol A a l’orina. La raó? La major tendència, segons els responsables de la investigació, que una dona amb escassa formació dugui un estil de vida menys saludable.
Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.