Però, afecta realment la salut el bisfenol A?

  • L'Agència Europea de Seguretat Alimentària considera que l'exposició actual és segura, però els científics demanen que s'apliqui el principi de precaució.

VilaWeb

Fundació Roger Torné (Isabel Sánchez)

14.05.2016 - 09:00

El bisfenol A és un dels compostos químics capaços d’alterar el nostre sistema endocrí més coneguts. I ho és, sobretot, pel seu ús estès, especialment en l’àmbit de l’alimentació: el trobem en ampolles de plàstic, envasos de menjar o llaunes de conserves. Sembla –o ho semblava fins fa poc- l’ingredient perfecte per a la vida moderna, una vida en què s’imposa la immediatesa, i la facilitat d’accés i de disponibilitat. Tanmateix, si es parla d’aquest compost químic més enllà dels àmbits específics en què s’hi treballa, és, en realitat, pels potencials riscos que suposa per a la salut: la seva fama prové precisament de tots els estudis –es parla de més de 14.000 investigacions- que han alertat dels possibles riscos que té en la salut, també en la infantil.

Alguns dels últims estudis al respecte s’han dut a terme des del Projecte INMA, que investiga el paper dels contaminants ambientals durant l’embaràs i la primera etapa de la vida en més de 3.500 mares i fills en set regions espanyoles. En diferents estudis realitzats a la regió de Sabadell s’ha conclòs, entre d’altres, que l’exposició durant la gestació al bisfenol A pot incrementar el risc d’obesitat dels nens als quatre anys, el de patir infeccions respiratòries i sibilàncies durant la infància i, fins i tot, el de patir Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat. També s’ha vist que les dones embarassades més joves, fumadores –també passives- i amb una baixa educació tenen concentracions més altes de bisfenol A a l’orina. La raó? La major tendència, segons els responsables de la investigació, que una dona amb escassa formació dugui un estil de vida menys saludable.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor