Periodistes internacionals documenten la massacre russa de civils a Butxa

  • El Kremlin nega haver orquestrat la matança, tot i les evidències que han publicat desenes de periodistes internacionals

VilaWeb

Redacció

04.04.2022 - 14:31
Actualització: 04.04.2022 - 16:31

La retirada de l’exèrcit rus de Butxa, una ciutat de poc més de 30.000 habitants a la rodalia de Kíiv, ha descobert una autèntica massacre de civils. Segons que ha informat la fiscal general ucraïnesa, Irina Venediktova, les tropes ucraïneses han trobat 410 cadàvers en les zones alliberades a la regió de Kíiv, entre les quals hi ha Butxa, però també Irpin i Hostomel.

[EN DIRECTE] Tota la informació d’última hora sobre la invasió russa d’Ucraïna 

Ucraïna, la Unió Europea i els Estats Units han acusat Rússia de crims de guerra i genocidi, però el Kremlin ha negat haver orquestrat la matança, tot i les evidències que han publicat desenes de periodistes internacionals. En les imatges publicades  les darreres hores es veuen cadàvers abandonats al carrer, alguns amb les mans lligades, i també una fossa comuna al costat d’una església.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

“Estic profundament impactat per les imatges de civils assassinats a Butxa. És essencial que es faci una investigació independent que comporti que es retin comptes de manera efectiva”, ha dit el secretari general de l’ONU, António Guterres. Ara per ara, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha anunciat la creació d’un mecanisme especial per a jutjar els crims de guerra russos.

Tot segui,t us oferim el testimoni de diversos periodistes internacional que han visitat Butxa i ha documentat la massacre.

Frederik Pleitgen, CNN

Zohra Bensemra, Reuters 

Santi Palacios, 5W

Mikel Ayestaran, El Correo

Jeremy Bowen, BBC

Giorgos Moutafis, BILD

Ronaldo Schemidt i Serguei Supinsky, AFP

Simon Ostrovsky, PBS

Heidi Levine, The Washington Post

Oliver Carroll, The Economist

Luc Mathieu i Stéphane Siohan, Libération

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor