22.09.2018 - 17:08
|
Actualització: 23.09.2018 - 10:05
Una cinquantena de redactors del diari El Mundo han enviat al director una carta en què protesten contra l’article que el fundador de Ciutadans Arcadi Espada hi va escriure atacant el diputat d’ERC Gabriel Rufián. A l’escrit, afirmen que senten vergonya aliena de les expressions homòfobes emprades per Espada i que en lamenten la publicació. També hi afegeixen que alguns articles anteriors de Salvador Sostres són intolerables en democràcia.
Podeu consultar ací la carta completa:
«Els treballadors i treballadores d’El Mundo i d’El Mundo.es que signem aquest escrit ho fem per transmetre que rebutgem rotundament algunes frases que el col·laborador Arcadi Espada inclou a la columna titulada ‘Aznar, sin complejos’, publicada el 19 de setembre de 2018 al nostre diari.
Les paraules grosseres, grolleres i homòfobes que dedica al diputat d’ERC Gabriel Rufián no haurien d’haver estat publicades mai en un mitjà de comunicació. Nosaltres no jutgem les opinions d’Arcadi Espada, perquè és ben lliure de pensar com vulgui i d’exercir el seu dret constitucional de difondre les seves idees –en aquest cas, a través de El Mundo.es–, però sí que expressem el nostre rebuig al fet que el nostre diari hagi estat utilitzat per aquest columnista per a difondre frases homòfobes.
A més, durant les últimes setmanes hem observat a la redacció, no pas sense un xic de sorpresa, el to d’uns quants articles publicats per El Mundo i més capçaleres del grup que considerem del tot impropis del nostre diari. Hem llegit com una revista del grup (Actualidad Económica) a la portada prenia partit, literalment, ‘a favor de les putes i en contra de la hipocresia en general’ mentre parlava, també a la portada, d’un ‘govern que fa fàstic’, en referència al nou executiu socialista. Dies després, un columnista d’El Mundo (Fernando Sánchez Dragó) en les nostres pàgines feia una defensa encesa del cop d’estat del 1936, que considerava ‘necessari’ i el comparava, a més, a l’arribada al poder de Pedro Sánchez.
El nostre llibre d’estil diu literalment que el diari ‘està disposat a publicar qualsevol article la tesi del qual sigui rellevant per als lectors i en què sigui exposada de manera atractiva, d’acord amb uns mínims de bon gust i de respecte envers les opinions i sensibilitats alienes que El Mundo sempre mantindrà’ i hi afegeix que ‘exclourà de les columnes signades els insults i les crítiques extremes –com, per exemple, la comparació del responsable dels serveis informatius de TVE amb el dirigent nazi Josef Goebbels– que podrien danyar la credibilitat mateixa del diari. Entre els insults proscrits hi ha les desqualificacions ad hominem, incloses les referències a les creences religioses, les preferències sexuals o l’aparença física del personatge criticat’.
Considerem que aquests articles als quals fem esment, que són solament els més exagerats d’un to massa habitual últimament en les nostres pàgines, vulneren clarament les nostres normes generals d’estil i produeixen perjudici evident a la marca del diari. Tanmateix, dificulten la feina dels redactors a l’hora de tractar amb certes fonts, que observen amb la mateixa perplexitat que nosaltres la deriva intel·lectual de la capçalera.
Director, els signants d’aquest escrit respectem profundament la llibertat d’expressió dels qui publiquen articles d’opinió al diari, independentment de les idees, sempre que respectin la constitució i la llei. Però hi ha línies vermelles que no es poden traspassar i Arcadi Espada les ha traspassades amb els seus mots homòfobs i grollers, que no mereixen de veure la llum en qualsevol diari mínimament seriós.
En sentim vergonya aliena i lamentem que hagin estat difoses en la nostra capçalera. No és la primera vegada que un col·laborador del diari (Salvador Sostres) ha publicat columnes intolerables en democràcia. Per això et demanem que reforcis els controls previs per evitar que frases com aquestes apareguin al nostre diari, que pensis si El Mundo i El Mundo.es han de donar cabuda a aquests comentaris menyspreables i també et demanem que adoptis les mesures necessàries arran de la gravetat d’això que ha passat.»