Dues visites en un any i mig: el periodista Pablo González continua empresonat a Polònia

  • El mes de juny va rebre la segona visita a la presó de la seva família, després de set mesos de la primera  

VilaWeb
Pablo González.

Redacció

28.08.2023 - 15:53
Actualització: 28.08.2023 - 18:07

Pablo González continua empresonat divuit mesos després de la seva detenció a Polònia, el 28 de febrer de 2022. El periodista basc, que té la doble ciutadania espanyola i russa, l’acusen de ser un espia rus mentre informava de l’arribada de refugiats ucraïnesos en territori polonès després de l’esclat de la guerra amb Rússia. Primer, el van detenir un mes en una presó de Rzeszów, i després el van traslladar a una altra presó de Radom. Allà, va ser empresonat en una cel·la de màxima seguretat en règim d’aïllament fins avui dia.

Cada tres mesos li renoven la situació de presó provisional tres mesos més i, en tot aquest temps, només ha pogut rebre dues visites: la primera va ser el 22 de novembre de 2022 per part d’Oihana Goiriena, esposa i mare dels seus fills. L’altra va ser el 18 de juny de 2023, on hi van assistir la mare i el fill gran del periodista, i altre cop la seva dona. Tal com detalla l’Associació #FreePabloGonzález -una entitat sense ànim de lucre que pretén ser un altaveu de denúncia i coordinar una campanya de micromecenatge per fer front les despeses de la defensa legal-, la trobada, que va durar més de dues hores, va ser gravada amb càmeres i, en tot moment, van estar acompanyats d’una traductora, un agent dels serveis secrets polonesos i dos funcionaris de presons.

La poca intimitat en les visites i la dificultat que té la família per comunicar-s’hi i poder-lo visitar són només algunes de les moltes vulneracions de drets que el periodista denunciar haver patit. De fet, l’estiu passat la família va moure fitxa per denunciar Polònia al Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de l’Organització de les Nacions Unides. Tal com exposava Goiriena, qui signava l’escrit, González compleix quatre dels cinc supòsits que descriuen una privació de llibertat arbitrària que apunta precisament la mateixa ONU. Argumenten que no hi ha base legal per a justificar la detenció perquè els fets investigats no constitueixen cap delicte i que l’acusació d’espionatge és inconcreta. També denunciava que no li havien lliurat cap expedient judicial ni li havien permès que fos assistit i entrevistat per l’advocat de la seva elecció i confiança; que la detenció es va fonamentar per la seva feina com a periodista, cosa que vulnera el dret de la llibertat d’opinió i d’expressió, i que li han vulnerat el dret d’un procés judicial amb garanties, incloent-hi el dret de defensa, el de la llibertat personal i, especialment, el principi de legalitat i taxativitat penal.

Finalment, també denuncien que l’empresonament és motivat per una discriminació per l’origen rus de González, cosa que implica una vulneració del dret internacional.

La doble nacionalitat, el que va fer desconfiar

Pablo González va néixer a Moscou el 1982. Nét d’un exiliat basc a l’URSS a causa de la guerra civil espanyola, va viure a Rússia fins els nou anys sota el nom Pavel Rubstov. Quan els seus pares es van divorciar, la mare de González va voler tornar al País Basc, d’on ella n’és originària, i en el moment d’obtenir la nacionalitat espanyola el van inscriure com a Pablo (traducció al castellà de Pavel) González (cognom de la mare) Yagüe (cognom de l’avi matern). Arran d’això, té doble nacionalitat i un nom diferent a cada passaport.

Els seus orígens familiars el van fer interessar en la cultura russa i va estudiar filologia eslava, per això parla rus i polonès. Com a periodista, s’ha especialitzat en l’espai postsoviètic.

Sense novetat

La seva defensa, portada per l’advocat Gonzalo Boye, informa que no hi ha cap novetat al respecte i que la situació de González continua igual d’encallada. El periodista basc és un dels més de cinc-cents professionals presos a tot el món, segons #FreePabloGonzález.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor