01.08.2024 - 16:25
|
Actualització: 01.08.2024 - 18:41
El periodista Pablo González ha estat alliberat després de dos anys i cinc mesos empresonat a Polònia, segons que han informat fonts de la defensa a VilaWeb. El periodista basc, que té la doble ciutadania espanyola i russa, era acusat de ser un espia rus mentre informava de l’arribada de refugiats ucraïnesos en territori polonès després de l’esclat de la guerra amb Rússia. El 28 de febrer de 2022 el van detenir i va estar un mes en una presó de Rzeszów (Polònia), i després el van traslladar a una altra presó de Radom. Allà, va ser empresonat en una cel·la de màxima seguretat en règim d’aïllament fins avui.
El periodista ha estat traslladat a Rússia i la família ha volgut mostrar l’agraïment “a totes les persones i organitzacions, especialment Free Pablo, que han treballat incansablement per aconseguir aquest resultat”. Diuen que, quan pugui, atendrà personalment els mitjans.
Aquest alliberament ha estat arran d’un intercanvi de presos entre Rússia i els EUA. La mediació s’ha fet a Turquia i en total s’han alliberat vint-i-sis presoners, que eren en vuit estats diferents; deu han estat portats a Rússia, tretze a Alemanya i tres als EUA. Així, entre els alliberats per part de Rússia hi ha Evan Gershkovitx, periodista de The Wall Street Journal (WSJ), acusat d’espionatge per Rússia; el soldat de marina nord-americà Paul Whelan, el crític amb el Kremlin Vladímir Karà-Murzà, que té doble nacionalitat anglesa i russa, i el mercenari alemany Rico Krieger.
Per la seva part, a més de González, dels estats occidentals s’ha alliberat a Alemanya l’agent de la intel·ligència russa Vadim Krasikov, condemnat per haver assassinat un ex-comandant txetxè; l’agent Mikhaïl Mikushin, detingut a Noruega mentre es feia passar per un acadèmic brasiler; la parella Artem Dutsev i Anna Dultseva, oficials d’alt rang dels serveis secrets russos detinguts a Eslovènia com a espies. Dels EUA, han estat alliberats Roman Seleznev, pirata informàtic; Vladislav Klyushinel, propietari d’una empresa de tecnologia de la informació, i Vadim Konoshchenok, que hauria proporcionat a Rússia tecnologia i municions d’avantguarda desenvolupades als EUA.
Sobre això, l’ex-president rus i actual vice-president del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, ha assegurat sobre l’intercanvi de presoners que “m’agradaria, per descomptat, que els traïdors a Rússia es podrissin en un calabós o morin a la presó, com ha passat sovint. Però és més útil fer sortir la nostra pròpia gent que va treballar pel país, per la Pàtria, per a tots nosaltres”.