03.11.2021 - 21:52
|
Actualització: 03.11.2021 - 23:09
Avui s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’estat espanyol (BOE) l’adaptació a la legislació espanyola de la Directiva Europea de propietat intel·lectual, rebatejada com la “llei Iceta”, i que té l’objectiu d’adaptar els drets d’autor a l’entorn digital. La norma pretén de corregir els desequilibris que ha originat l’aparició de nous intermediaris en l’entorn digital amb greu perjudici per als titulars de drets, segons que va explicar ahir la portaveu del govern espanyol. Però la publicació de la normativa ha sorprès, atès que pot implicar un gran canvi en el món dels directes a internet.
La clau de tot és en l’article 73 de la nova llei, que responsabilitza les plataformes digitals, com YouTube, Instagram o Twitch, dels continguts que els seus usuaris comparteixen. Abans, les plataformes tan sols n’eren les intermediàries. I no és solament això, ara els obliga a demanar un permís previ per a la reproducció de continguts amb drets d’autor. En el cas de no obtenir-lo, les plataformes en seran les responsables. Això vol dir que si Gerard Piqué ensenya un mem o una cançó en un directe, sense haver pagat prèviament els drets d’autor, aquest vídeo no es podrà emetre i haurà de ser esborrat.
Per aquest motiu, l’article ha originat molta polèmica entre els experts del sector. Xnet alertava avui dels efectes devastadors que implicarà la llei. La plataforma defensa que forçarà les plataformes a crear algorismes que censurin els continguts “pel broc gros”, i que afectaran la llibertat d’expressió i la cultura digital.
1/ ATENCIÓN. 🔴Nuestro primer análisis de la transposición del #article17 de la Directiva #copyright que conlleva la censura previa y masiva en el #DecretazoCopyright #Demud #censorshipmachine #uploadfilters https://t.co/HVQuiSFt38
ABRIMOS HILO👇
— Xnet (@X_net_) November 3, 2021
Segons que ha denunciat l’advocat especialitzat en la matèria David Bravo a través de Twitter, aquesta regulació és un atac a l’essència d’internet i als que ara es guanyen la vida a Twitch.
El decreto Iceta es un ataque a la esencia de internet. Los streamers que se preparen, que tienen un párrafo propio. Veremos qué pasa con algunos que ahora se ganan la vida en Twitch y que en su día nos explicaban a los abogados desde YouTube lo inofensiva que era la Directiva.
— David Bravo (@dbravo) November 3, 2021