03.12.2020 - 10:15
|
Actualització: 03.12.2020 - 10:32
L’empitjorament d’alguns indicadors epidemiològics, deu dies després d’haver començat la reobertura, ha suscitat dubtes sobre si el Principat podrà passar a la fase 2 dilluns, 7 de desembre. Durant tres dies consecutius, el Departament de Salut ha comunicat augments en el risc de rebrot, que ha passat de 196 punts a 217, i la velocitat de propagació del virus (Rt), que ja és del 0,92. Amb aquestes dades sobre la taula, avui es reuneix el comitè del Procicat per decidir si s’avança en la reobertura, es fa asimètrica o es paralitza.
[EN DIRECTE] Tota la informació d’última hora sobre la situació de la pandèmia
Diferències al govern
Després d’haver-se registrat el primer repunt, la consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar que els indicadors epidemiològics evolucionaven d’acord amb les previsions, de manera que no feien perillar el pas a la fase 2. Alhora, va demanar “un compliment molt estricte” de les restriccions, sobretot durant el pont de la Puríssima, per a poder “continuar avançant amb el calendari” de la reobertura. “Ja prevèiem que pogués augmentar o alentir-se [la millora de les dades] els pròxims dies o la setmana que ve”, va afegir.
De totes maneres, algunes altres veus del govern, com ara el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, han demanat més precaució. Sàmper també ha dit que el govern “meditarà” i a final de setmana prendrà la decisió que consideri més “oportuna” sobre el canvi de fase. Sigui com sigui, la Generalitat ja ha avançat que Nadal i la resta de festes tindran un tractament especial i no s’aplicaran les restriccions tal com les estipula el pla de reobertura.
Quins indicadors marquen el canvi de fase?
Els indicadors principals que condicionen els canvis de fase són la velocitat de propagació del virus i la xifra d’ingressos als hospitals. Per tant, segons el pla de reobertura, per fer un canvi de fase cal que la Rt es mantingui per sota del llindar del 0,9 i que els ingressos setmanals disminueixin. Dos indicadors que, si es compleixen, volen dir que s’està contenint la propagació del virus.
Ara mateix, quatre dies abans del 7 de desembre, la Rt supera el topall màxim (0,92). De fet, la velocitat de propagació no havia estat tan alta des del 6 de novembre. L’altra cara de la moneda són els ingressos, als hospitals catalans hi ha 1.591 pacients amb la covid-19, i, tot i que ha tingut diverses fluctuacions recentment, hi ha 157 ingressats menys que no pas dijous passat.
A què respon l’augment?
La cap de Medicina Preventiva i d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, ha explicat que la reobertura havia condicionat el canvi de tendència dels indicadors epidemiològics. Tanmateix, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha reclamant prudència a l’hora d’analitzar-los, perquè hi poden haver influït més factors, com ara les proves generals que Salut fa arreu de Catalunya.
Per evitar un empitjorament de les dades, Campins ha demanat el compliment escrupolós de les mesures de seguretat, especialment durant el pont de la Puríssima. “No s’ha de marxar durant el pont, no podem fer la trampa de sortir dijous”, ha dit. I tot seguit ha avisat que si es relaxaven les prevencions, la tercera onada seria “gairebé segura”.
Hi haurà canvi de fase?
Si es congelen les dades actuals, el Principat no podrà avançar a la fase 2 de la reobertura si no es redueix la Rt. Si la taxa es mou entre el 0,9 i l’1, com ara, es pot aturar la reobertura i mantenir el conjunt del Principat a la fase 1. Dit això, durant la presentació del pla, la consellera de Salut va dir que la reobertura podia ser asimètrica, de manera que no s’apliquessin les mateixes restriccions a tot Catalunya.
D’altra banda, una reculada cap a la situació prèvia a la reobertura no és ara mateix sobre la taula. El govern ha admès que no tenia prou recursos per a mantenir els tancaments de sectors com la restauració i la cultura. Per tant, si la Rt supera el topall de l’1, revisarà les restriccions i possiblement endurir-les, però sense arribar a situacions de confinaments o tancaments.
Quina és la situació de les regions sanitàries?
La propagació del virus és diferent arreu del Principat. Segons les dades facilitades per Salut, només el Camp de Tarragona (0,75), les Terres de l’Ebre (0,79) i la Catalunya Central (0,84) se situen per sota del topall del 0,9 de la Rt i, si finalment es fa una reobertura asimètrica, podrien avançar cap a la fase 2.
Barcelona supera per poc el topall (0,92), mentre que la Metropolitana Sud (0,93) i la Metropolitana Sud (0,95) presenten una Rt pitjor. L’Alt Pirineu, arran de situacions com la de Tremp, s’acosta a l’1. Girona (1,01) i Lleida (1), el superen
Vegeu l’esquema del pla de reobertura: