Neix Perifèria Cultural, un cicle pensat per estendre la programació cultural al Principat

  • S'han programat en nou municipis quinze propostes multidisciplinàries que són fora dels circuits comercials

VilaWeb
Pla mig de Sílvia Comes en una actuació (fotografia: Gerard Vilà).

ACN

25.05.2023 - 12:41
Actualització: 25.05.2023 - 13:44

Neix a Catalunya Perifèria Cultural, un nou cicle de música i cultura que té com a objectiu estendre la programació cultural per la perifèria geogràfica del Principat amb propostes trencadores, que estan fora dels circuits comercials. La proposta es farà del juny al setembre a nou municipis catalans, a través d’una quinzena de propostes multidisciplinàries que combinem música amb poesia, debats, gastronomia, danses tradicionals. Alguns dels artistes programats són Lluís Cabot, Paula Grande, Davide Casu, Carles Dénia, Sílvia Comes, Maria Jaume, Anna Andreu i Meritxell Gené.

Els organitzadors han explicat que Perifèria Cultural acostarà la cultura a aquelles zones on la programació al llarg de l’any és més aviat escassa, i ho farà amb talent artístic dels Països Catalans, de procedències variades i amb propostes trencadores, fora dels circuits comercials. A més, les propostes reivindiquen la música en directe sense seqüències programades: concerts i recitals en rigorós directe.

Amb el lema fundacional “Voluntàriament directes”, Perifèria Cultural neix de la convicció que gairebé set anys després que la signatura de la Declaració de Palma, “no ha tingut cap aplicació concreta ni real”, i per tant cal un projecte que reivindiqui l’exhibició i circulació de la creació cultural de tots els territoris dels Països Catalans, i que contribueixi a generar debats sobre els reptes culturals, nacionals i socials.

Riudarenes (Selva), Bausen (Vall d’Aran), Llardecans (Segrià), Biosca (Solsonès), la Granadella (Les Garrigues), Bovera (Les Garrigues), Perafita (Osona), Vilanova de Meià (Noguera) i el Montmell (Baix Penedès) són els municipis escollits.

Programació

La festa de presentació del nou cicle es farà 2 de juny a la finca Can Moragues de Riudarenes, seu de la Fundació Emys. La presentació constarà del col·loqui “Macrofestivals: i on queda la cultura?”, amb la participació d’Antonio Baños (periodista i escriptor), Estel Solé (actriu, dramaturga i escriptora) i Pere Camps (director del Barnasants), moderat per la periodista cultural Clàudia Darder; i el concert de Lluís Cabot, compositor i guitarrista del grup de pop mallorquí Da Souza.

També a Riudarenes s’hi faran els concerts de la cantautora gironina Paula Grande (7 de juliol) i la cantant de pop i folk acústic Maria Jaume (4 d’agost), que aquest 2023 presentarà el senzill “Lo que romp es coret”. El darrer concert a la comarca de la Selva serà el que farà Anna Andreu el primer de setembre.

Bausen serà la població escollida per a fer-hi la inauguració. Serà el 17 de juny, coincidint amb l’Hèsta d’Aran (la seva Diada Nacional). Així, Perifèria Cultural organitzarà per primer cop l’Hèsta d’Aran popular, la primera festa nacional de caràcter popular perquè tots els aranesos en puguin gaudir. La programació per aquest dia es farà en col·laboració amb l’associació aranesa Stereo Val Accion Culturau i tindrà els concerts d’Ò.C. Brigada Internacional i de Lo Bal del Lop amb Guillaume Lopez & Thierry Roques, una demostració de danses tradicionals occitanes i el col·loqui “Era Val d’Aran laguens dera nacion occitana”.

A Llardecans, a la comarca del Segrià, Perifèria Cultural hi portarà la nit de Sant Joan el concert de presentació dels nous senzills d’El Belda i el Conjunt Badabadoc, que a ritme caribeny interpreten grans èxits de Sopa de Cabra, Els Pets o Umpah-pah.

Trä, format per Laia Pedrol i Marc Serrats, i Mireia, nom artístic de la cantautora catalana Mireia Farré Canela, afincada a Formentera, tocaran a Biosca, al Solsonès, els dies 24 de juliol i 9 de juliol, respectivament.

Perifèria Cultural també serà el primer de juliol a la Granadella, a les Garrigues, amb Cafè d’Alger, un projecte musical nascut a Barcelona arran de la trobada dels músics Marc Serrats, Yacine Beahcéne Benet i Gabriel Fletcher Ventura.

Davide Casu és la proposta del cicle cultural per Perafita (Osona). L’artista alguerès presentarà el seu darrer àlbum ‘Concert per a horts i cels atzurs’ el 8 de juliol.

Bovera acollirà dos concerts. Per una banda, Carles Dénia (8 de juliol), que ha sorprès la crítica i el públic per la seva qualitat expressiva i musical, i per l’altra, Marina Casellas (15 de juliol), que presenta el seu primer EP en solitari anomenat “Lorem Ipsum”.

La Vall de Meià serà un dels espais destacats del cicle. Concretament, al Molí de la Vansa, situat al poble de Boada, a la comarca de la Noguera, s’hi presentarà el darrer treball discogràfic d’Ivette Nadal, Les hores blaves (16 de juliol). Gràcies a la col·laboració amb la Fundació Coma de Meià, encapçalada pel xef Sergi de Meià i dedicada a protegir la biodiversitat divulgant la cultura gastronòmica i desenvolupant l’agricultura ecològica, després del concert es farà un col·loqui amb l’artista i els cuiners Sergi de Meià i Arnau Paris i amb la dietista Mireia Galtés, sobre els riscos dels trastorns alimentaris en el jovent.

També a Boada s’hi farà el concert de presentació de No diré res de mi, el nou disc de Meritxell Gené (30 de juliol), que lligarà amb una mostra de diferents productes de la Noguera i el Pallars, així com una mostra de l’oli i el vi produït al mateix Molí de la Vansa, on se celebrarà el concert. Durant l’espectacle es farà una sessió d’improvisació culinària, el resultat de la qual s’oferirà als assistents en finalitzar el concert.

Al Montmell, al Baix Penedès, la cantautora Sílvia Comes presentarà el recital a Can Marlès. Allà hi portarà el nou treball “Felícia”, en homenatge a la pintora i poetessa Felícia Fuster. La proposta cultural anirà lligada amb una proposta gastronòmica formada per una degustació de vins del celler i un tast culinari del xef Sergi de Meià –que també treballa a Can Marlès en la recuperació de l’agricultura tradicional– amb la temàtica que envolta a Felícia Fuster: Japó, París i la pintura.

Iniciativa

Perifèria Cultural és una iniciativa impulsada per Ben Aisit, l’empresa emergent cultural nascuda amb l’objectiu de modernitzar, professionalitzar, difondre internacionalitzar la creació i la cultura catalanes i occitanes, especialment en el terreny de la música, l’audiovisual, el teatre i les lletres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor