Qui són els experts del consell per a l’acord de la claredat? Quins són contraris a la independència?

  • Perfil dels vuit experts acadèmics designats pel president Aragonès

VilaWeb
Marc Sanjaume, professor a la Universitat Pompeu Fabra, serà el president del consell d'experts

Redacció

18.04.2023 - 21:40
Actualització: 19.04.2023 - 02:34

El govern va fer públics, ahir, els noms dels vuit experts que formaran el consell acadèmic que pilotarà l’acord de la claredat que vol impulsar el president, Pere Aragonès. VilaWeb ofereix avui un petit perfil de cadascun d’ells, en què es veu que tres dels vuit són experts en referèndums i independències, però la resta no. I que entre els vuit s’inclouen persones que s’han declarat obertament contràries a la independència, i algunes fins i tot als referèndums.

Marc Sanjaume, professor de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra, serà el president del consell acadèmic. Sanjaume és autor del llibre Independència i progrés, sobre l’SNP escocès, que té per tesi que l’independentisme augmenta la base amb polítiques socials. És col·laborador de la revista Eines, que publica la Fundació Irla, d’Esquerra Republicana de Catalunya, presidida per Lluís Pérez Lozano. Entre els seus camps d’estudi, hi ha l’independentisme i també el federalisme, la relació entre els quals ha teoritzat en alguns articles recents.

Pau Bossacoma és professor dels estudis de Dret i Ciència Política de la UOC. Bossacoma va escriure la seva tesi, “Justícia i legalitat de l’autodeterminació nacional i la secessió“, sota la direcció del lletrat del parlament Antoni Bayona i Rocamora. Bossacoma, expert en independentisme i autodeterminació, s’ha mostrat molt crític amb la via unilateral presa pel govern de Puigdemont l’any 2017, i qualifica el referèndum del Primer d’Octubre d’il·legal en articles com aquest. Va ser un dels assessors del govern de Quim Torra.

Elisenda Casañas Adam és professora de Dret Públic i Drets Humans a la Universitat d’Edimburg i directora associada de l’Edinburgh Centre for Constitutional Law. La seva recerca se centra en l’anàlisi comparativa del dret públic, especialment en l’àmbit del constitucionalisme plurinacional, els referèndums i l’autodeterminació, la descentralització de competències i el federalisme. En un article publicat fa poc a la revista Idees defensa que la Unió Europea hauria d’intervenir en casos com el català i l’escocès, per deixar clar quines són les condicions que s’han de complir per a fer referèndums i evitar que el conflicte creixi. És crítica amb la passivitat de la Unió Europea.

Astrid Barrio és professora de Ciència Política de la Universitat de València i molt crítica amb l’independentisme. Va fundar, juntament amb Josep Ramon Bosch, de Societat Civil Catalana, el partit Lliga Democràtica, de curta durada, i va acabar anant a parar a Centrem, d’Àngels Chacon. Ha qualificat els referèndums de fets violents, com recordava aquest perfil de VilaWeb.

Josep Lluís Martí Marmol és professor de Filosofia del Dret i Política de la UPF i professor lector de Teoria Política a la UPF. Dels nou llibres que té publicats, cap no és sobre independències o referèndums, perquè el seu camp d’estudi principal és sobre el republicanisme i la democràcia. En un llunyà article del 2015 es mostrava molt crític amb la visió nacionalista de la política, i la separació entre el “nosaltres” i els “ells”, i recorria a la irona en paràgrafs com aquest: “Nosaltres, els catalans, som més rics perquè som gent més seriosa, ordenada, treballadora i honesta. Ells, els espanyols, s’han aprofitat de nosaltres durant segles, no han estat capaços de desenvolupar-se econòmicament, però han viscut sempre a les nostres expenses. Ja estem cansats de mantenir-los: hem d’independitzar-nos. Que es podreixin en el que quedi d’Espanya.”

Eva Anduiza Perea, catedràtica de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Autora d’un dels capítols del llibre Tras la indignación. El 15M: miradas desde el presente. En aquest article al seu bloc personal explica, en anglès, per què no és independentista i per què no va votar en el referèndum del Primer d’Octubre. Tot i que va passar el dia ajudant a les meses, no va votar perquè creu en els referèndums però no en els unilaterals.

Marco Aparicio Wilhelmi és professor a la Universitat de Girona. El seu camp d’estudi principal i els articles publicats no tenen a veure amb la independència, sinó amb el medi, l’ecologia i els drets dels pobles indígenes de Sud-amèrica, com es veu a la seva pàgina web. Actualment, és president de l’Observatori DESC, entitat molt vinculada al dret de l’habitatge on va treballar Ada Colau.

Mar Aguilera Vaqués, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona. És observadora internacional i experta legal i constitucional per a la Unió Europea, l’OSCE, l’OEA i les Nacions Unides en missions d’experts per a l’observació electoral de països com el Sudan, Egipte, Tunísia, Guatemala o Mèxic. Els seus darrers estudis i articles parlen sobre el vot per internet, l’estat d’alarma durant la covid i el dret de la llibertat d’expressió. És autora del llibre Límits constitucionals a la regulació de la matèria lingüística en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya 2006.

Lesley-Ann Daniels, investigadora de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), experta en conflictes polítics armats (va treballar a l’European Union Peace and Reconciliation Programme for Northern Ireland), la seva tesi doctoral tracta sobre l’amnistia després d’una guerra, i estudia els casos català i escocès.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
303112345678910111213141516171819202122232425262728293031123456789
dldtdcdjdvdsdg
303112345678910111213141516171819202122232425262728293031123456789
Fer-me'n subscriptor