Tremosa, l’economista forjat a Europa que haurà de pilotar la crisi post-covid

  • Perfil del nou conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

VilaWeb
Redacció
03.09.2020 - 16:00
Actualització: 03.09.2020 - 18:14

Dels nous consellers nomenats pel president Quim Torra, Ramon Tremosa (Sant Boi de Llobregat, 1965) és, sense dubte, el més conegut gràcies al seu pas pel Parlament Europeu. Durant dues legislatures va dur a terme una activitat parlamentària molt activa, amb denúncies, preguntes i iniciatives en comissions en defensa dels interessos catalans: del corredor mediterrani a la defensa de la llengua o la denúncia de les regressions democràtiques a l’estat espanyol.

Tremosa és economista i doctorat amb una tesi sobre la política monetària; per aquest motiu la militància ideològica al començament girava entorn de la consecució d’un nou concert econòmic per a Catalunya i del dèficit fiscal, sobre el qual ha escrit llibres i nombrosos articles. Com que aquesta demanda no es resolia amb l’acord de l’estatut d’autonomia de Catalunya del 2006, no va dubtar a fer campanya en contra del seu partit, CDC, on militava des de jove. Es va adherir al manifest ‘Economistes pel no’, juntament amb Elisenda Paluzie, Francesc Valls i Antoni Soy perquè considerava que el nou text no assegurava un finançament millor per als catalans.

Aquest no a l’estatut no va impedir que el 2009 Artur Mas es fixés en el seu perfil sobiranista i el posés al capdavant de les llistes al Parlament Europeu. Ignasi Guardans, l’altre candidat, va abandonar el partit molest amb aquella decisió.

En aquest període de deu anys a Brussel·les, Tremosa s’ha escarrassat a fer visible el cas català entre els col·legues parlamentaris, alhora que arribava participava activament en les iniciatives de l’àmbit econòmic. Abans de trencar amb el grup liberal –del qual el PDECat va ser expulsat–, Tremosa va arribar a ser coordinador del grup a la comissió d’Economia del Parlament Europeu.

A partir d’aquesta tribuna d’influència, Tremosa ha estat hiperactiu en la batalla diplomàtica contra l’estat espanyol, tot denunciant-ne els incompliments en les lleis de la UE i la nul·la investigació dels crims del franquisme, i també demanant l’alliberament dels presoners polítics en el ple de la cambra. Després del referèndum, va ser un dels artífexs de la Plataforma de Diàleg Unió Europea-Catalunya, un grup format per eurodiputats de diversos grups que batalla per fer present el cas català a la cambra.

La seva tasca va ser reconeguda per companys i també per la premsa. El 2017 la revista especialitzada Politico va elaborar una llista dels quaranta eurodiputats més destacats de l’eurocambra. Entre ells, hi havia Tremosa com a representant del PDECat. En una breu descripció, Politico en destacava: ‘És la veu de la independència catalana al Parlament Europeu.’ I afegia que té una ‘habilitat especial per als titulars’, com també un suport i una oposició ‘apassionada’ a les xarxes socials, on més d’una vegada l’han acusat de difondre notícies falses.

Fora de la política Tremosa canta en una coral de gòspel i és també un orgullós nedador del CN Barcelona, on viu d’ençà de la seva adolescència. Això no li ha impedit de servar una estima especial pels seus orígens ribagorçans. És per això que ha participat en l’impuls de la conservació del congost de Mont-rebei i va fer campanya activa contra l’embassament que Endesa hi va voler construir.

Ara Tremosa assumeix el Departament d’Empresa i Coneixement en substitució d’Àngels Chacón en un moment complicat. La crisi econòmica que es derivi del coronavirus i el trasllat de Nissan fora de Barcelona són dues de les carpetes més urgents que tindrà sobre la taula.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor