Javier Villamayor, l’espanyolista desacomplexat en els engranatges del govern d’Illa

  • Home de màxima confiança d'Illa i Moret, Villamayor ha participat en tota mena d'actes de Societat Civil Catalana i va signar un manifest contra l'1-O

VilaWeb

Redacció

11.08.2024 - 21:40
Actualització: 12.08.2024 - 09:34

El canvi de govern comportarà l’entrada de l’espanyolisme desacomplexat al consell executiu. El president Salvador Illa, que té un bon historial de col·laboració amb Societat Civil Catalana (SCC), n’ha nomenat un altre adepte per al càrrec de secretari del govern, Javier Villamayor (Tarragona, 1978). És un lloc clau per al funcionament del dia a dia de l’executiu. Aquest dirigent, fins ara, era secretari de programes del PSC i coordinador general de la Diputació de Barcelona.

Villamayor ha estat un home fort de la presidenta de la institució, Lluïsa Moret, però també de la màxima confiança d’Illa. Va ser un dels elegits per a formar part de l’equip de negociadors que ha tancat els pactes d’investidura amb ERC i els Comuns. Dimecres va aparèixer tot somrient a la fotografia davant la Biblioteca de Catalunya que segellava la majoria de la investidura.

El dirigent del PSC ha estat molt discret a les xarxes socials aquests anys –hi està pràcticament desaparegut–, però continua essent un representant del pinyol més espanyolista dels socialistes, que és especialment fort a Tarragona i rodalia. Només cal veure el periple de l’ex-candidat de Ciutadans Rubén Viñuales, que el 2020 va canviar el color taronja pel vermell i, d’aleshores ençà, ha estat diputat al Parlament de Catalunya i ara batlle.

Entre el 2011 i el 2019, Villamayor va ser regidor i tinent d’alcalde del govern de Josep Fèlix Ballesteros, que encara està pendent de judici pel cas Inipro, que investiga el presumpte desviament al partit de fons de l’Institut Municipal de Serveis Socials. Durant els dos mandats, l’ex-regidor va participar en tota mena d’actes de Societat Civil Catalana, com ara el que es va fer a l’amfiteatre la Diada del 2014. Aquell dia, l’ex-ministra Carme Chacón havia de ser l’estrella, però el protagonisme el van prendre els grups d’extrema dreta Movimento Social Republicano i Democracia Nacional.

Un any més tard, com a batlle accidental, Villamayor va participar en els actes del 12-O i es va traslladar a la comandància de Guàrdia Civil de Tarragona, on va repartir unes quantes condecoracions. Tot plegat va passar tres dies després de l’entrada al consistori d’uns agents del cos, on van fer un escorcoll maratonià arran de la investigació del cas Inipro. Capricis de la vida, un dels que va rebre medalla va ser el capità que va dirigir l’operació.

“Vam atorgar totes les facilitats i jo em vaig posar al servei del capità i del secretari judicial”, va dir més tard als mitjans, però la realitat és que l’escorcoll a les dependències municipals es va allargar fins a la matinada. El motiu? Els agents de la Guàrdia Civil no trobaven un expedient relacionat amb el cas que, segons algunes informacions, va aparèixer finalment en una capsa.

Amb l’auge del procés, Villamayor va endurir més la seva militància espanyolista. Abans de l’1-O va signar el manifest “1-O estafa antidemocràtica. No participis! No votis!”, que es va vendre com una declaració d’intel·lectuals d’esquerres, però era un text promogut per Recortes Zero. “Rebutgem l’1-O com una estafa antidemocràtica. I fem una crida a no participar en aquesta convocatòria, que és l’oposat a un exercici de lliure decisió del poble de Catalunya”, concloïa el manifest.

Les càrregues de l’1-O van passar factura al govern municipal, que va veure com dimitia l’únic regidor d’Units per Avançar, Josep Maria Prats. “Quan la força substitueix la paraula, no té sentit mantenir un pacte amb qui és incapaç de condemnar la violència”, va dir, tot i que després va garantir l’estabilitat de l’executiu des del ple. Arran de la reorganització del govern, Villamayor va assumir la cartera de Seguretat Ciutadana, és a dir, el control de la Guàrdia Urbana.

En els dies següents, el dirigent del PSC es va deixar veure a les concentracions organitzades per Societat Civil Catalana, com ara la del 28 d’octubre a Tarragona, després de la declaració d’independència. “Tots som Catalunya”, era el lema de la concentració a la plaça de la Font. Tanmateix, el crit que va fer més fortuna va ser el de “Puigdemont a la presó”. Així mateix, un grup d’ultres de Democracia Nacional es va plantar a la porta del consistori entre crits de “això és Espanya”.

L’escàndol dels Jocs del Mediterrani

Com a tinent d’alcalde, Villamayor va tenir entre mans l’organització dels Jocs del Mediterrani, que van ser un fracàs fins i tot abans de començar. La competició s’havia de fer el 2017, però finalment es va fer un any més tard a causa de l’estat d’alguns equipaments bàsics, els pocs ingressos per patrocinis i el retard del govern espanyol en el pagament de 12 milions d’euros. Per si no n’hi hagués prou, quan van començar, el públic se’n va desentendre i la major part dels estadis tenien les graderies buides.

De fet, la venda d’entrades de la cerimònia inaugural al Nou Estadi va causar molt d’enrenou. L’organització va ser acusada de donar accés prioritari a entitats i partits espanyolistes, com ara Societat Civil Catalana i Vox. I la veritat és que les grades es van omplir de banderes espanyoles i van aclamar Felipe VI, mentre que el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser xiulat i escridassat.

El govern municipal va negar en tot moment haver donat accés prioritari –reservat als comitès olímpics nacionals i als patrocinadors de l’esdeveniment– a les entitats espanyolistes. Ara, la realitat és que Societat Civil Catalana va tenir entrades i les va distribuir, tal com va destapar el portal Porta Enrere. I les connexions amb l’executiu eren innegables. El president a Tarragona era Salvador Caamaño, funcionari del consistori, fundador de l’espanyolista Foro Babel i oncle de Villamayor. A més, Rocío León, que era membre de l’executiva del PSC i ex-regidora, n’era la vice-presidenta.

L’estiu del 2022, la CUP va denunciar els fets a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), que finalment va arxivar el cas perquè no hi va detectar indicis de corrupció. En la resolució, avançada per Porta Enrere, l’organisme va constatar que hi va haver irregularitats contra la “bona gestió pública” i va certificar que Societat Civil Catalana va tenir accés a la pre-venda, tot i que no es va poder determinar com.

“Es corrobora que SCC hauria comprat entrades durant el període de pre-venda, malgrat que no s’hauria pogut esclarir, amb total certesa, com hauria aconseguit les claus d’accés a la plataforma del patrocinador Loterías del Estado”, va concloure l’OAC, que afegia que l’òrgan estatal de loteria quedava fora de les seves competències.

Arran del caos en l’organització, Villamayor no va ser destituït, però sí que va perdre qualsevol opció de ser el successor de Ballesteros al capdavant del consistori. De fet, quan es va anunciar l’ajornament de la competició, l’aleshores regidor va ser degradat i el secretari general del Comitè Olímpic Espanyol, Víctor Sánchez, va agafar les regnes de l’organització tècnica dels jocs.

La mala gestió municipal va passar factura al PSC, que en les eleccions de 2019 va perdre dos regidors. Els socialistes van superar ERC per menys de 500 vots, però Pau Ricomà va ser investit batlle gràcies al suport de Junts, els Comuns i la CUP. A les llistes electorals no hi havia el nom de Villamayor, que va trobar refugi a la Diputació de Barcelona com a coordinador de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor