Policia i ex-dirigent de Ciutadans: qui és Emilio Argüeso, el polèmic cap d’Emergències de la Generalitat desaparegut durant la gota freda?

  • Emilio Argüeso, secretari de Seguretat i Emergències de la Generalitat Valenciana, és un antic policia que va ser secretari d'Organització de Ciutadans al País Valencià · Se'n va anar al PP i ha anat escalant posicions fins al càrrec actual

VilaWeb

Redacció

01.11.2024 - 13:14
Actualització: 01.11.2024 - 15:34

La gota freda descarregava amb força a la Plana d’Utiel-Requena i a l’Horta Sud, la Ribera Alta i la Foia de Bunyol. Milers de persones, atrapades a les cases, carreteres, botigues i llocs de feina. Els carrers i les places es van inundar en qüestió de poques hores, i la gent feia mans i mànigues per salvar-se. Mentre la catàstrofe queia sobre el País Valencià, i una volta ja havia passat el malson i els pobles es despertaven sota el fang i piles de cotxes, una pregunta ressonava de fons: on era, el secretari d’Emergències i Seguretat de la Generalitat Valenciana? Per què no deia res? Què feia, mentre el país s’inundava?

Emilio Argüeso, secretari d’Emergències i Seguretat, el dia que va esclatar el temporal va desaparèixer, es va esfumar. Centenars de ciutadans feien servir les xarxes socials, com ara X, per demanar ajuda, per intentar de posar-se en contacte amb familiars o amics de qui no tenien notícies de feia hores. Argüeso no va piular en tot el dia, i això que sí que havia piulat durant la setmana anterior, quan l’avís per alerta màxima ja s’havia activat. L’última activitat al seu compte de X era el repiulet d’un compte que celebrava l’adeu d’Íñigo Errejón del congrés espanyol, el 26 d’octubre. “Un menys per a la causa pancatalanista. Bye, bye, Errejón”, deia el missatge, en castellà. Dos dies abans, el 24, l’AEMET i meteoròlegs ja havien avisat del gran impacte que podria tenir la gota freda.

No va ser fins l’endemà, 30 d’octubre, que Argüeso va donar senyals de vida. Va compartir un vídeo de Mazón, publicat pel president mateix al seu compte de X, en què es justificava de l’actuació i gestió política de la catàstrofe. Durant la setmana, Argüeso no s’ha dignat a donar cap més senyal de vida, fins aquest matí.

No ha aparegut per donar el condol a les víctimes, per fer autocrítica o per informar sobre el caos que encara ara, tres dies després, viuen milers de veïns. No. Ha tornat per justificar-se i donar les explicacions que tothom demanava: saber on era un dels màxims responsables del país mentre tot esclatava.

Avui, finalment, Argüeso ha trencat el silenci: “Pels qui no sabien on era, doncs d’ençà de dimecres a les 11.00 fins que sigui necessari, al PMA amb el meu equip, per coordinar els policies locals, el trasllat de sanitaris a zones afectades, visitar residències i amb la batllessa de Paiporta a la zona”, ha explicat en un piulet.

Però després d’aquesta justificació, la indignació dels ciutadans ha estat encara més gran: com pot ser, que el secretari de Seguretat i Emergències no aparegui al lloc de control fins l’endemà a les onze del matí, quan tota la catàstrofe ja havia passat? Què feia, fins aleshores? La desaparició d’Argüeso aquests dies ha estat una mostra més de la manca de consciència, de la incompetència i de les negligències del govern de Carlos Mazón.

Segons el portal GVA Oberta, en què figuren les agendes públiques dels càrrecs del Consell, el dia 29 d’octubre, Emilio Argüeso es va reunir amb el cap de servei d’Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Festes Taurines a la Conselleria de Justícia i Interior, de la qual penja el seu càrrec públic.

Emilio Argüeso va néixer a Alacant el 1969. Actualment, és el secretari de Seguretat i Emergències de la Generalitat, però del 2019 al 2023 va ser senador espanyol. Va començar la carrera política a final dels vuitanta, època en què participava en la política local d’Elx. Però no va trigar a incorporar-se a la Guàrdia Civil, que més tard va abandonar per anar a la policia local. Va fer de policia local als municipis espanyols d’Archena i Totana. I allà va escalar posicions fins a esdevenir cap de la policia i director d’Àrea de Seguretat i Emergències.

Anys més tard, va entrar a formar part de Ciutadans. Va ser nomenat delegat territorial del partit a Múrcia i després al País Valencià. A partir d’aleshores, va ser designat secretari d’Organització de Ciutadans de València i encarregat de la implantació del partit a tot el País Valencià. A la quarta assemblea general de Ciutadans, va ser reelegit secretari d’Organització al País Valencià, càrrec que va ocupar fins el febrer del 2020, quan va plegar.

Després de les eleccions del 2015, va ser elegit diputat a les Corts. Es presentava de segon a la llista de Ciutadans per la circumscripció electoral d’Alacant. Com a diputat, va ser nomenat vice-president de la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat, secretari primer de la Comissió de Reglament i dels Estatuts dels Diputats i Diputades i, a més, membre de les comissions de Peticions i de Govern Interior i de la Comissió Especial de Participació Ciutadana. El març del 2021 va ser expulsat de Ciutadans per haver incitat al “transfuguisme”. Aleshores va passar a formar part del Partit Popular.

Quan Carlos Mazón va esdevenir president de la Generalitat, va incorporar persones afins a Zaplana en alts càrrecs de l’administració. Entre les quals, Emilio Argüeso, que en un primer moment va ser nomenat secretari del Sistema Sociosanitari, el juliol del 2023. Ara, quan Vox va abandonar el govern, va ser nomenat secretari de Seguretat i Emergències, càrrec que ocupa ara, quan no ha comparegut en aquest episodi de pluges catastròfiques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor