Pérez Royo: ‘La decisió d’impedir la investidura de Jordi Sànchez és un cas de prevaricació de llibre’

  • El catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo va ser entrevistat anit al programa Preguntes Freqüents de TV3

VilaWeb
18.03.2018 - 12:25
Actualització: 18.03.2018 - 17:09

El catedràtic en dret constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo va assegurar anit al programa ‘Preguntes Freqüents’ de TV3 que qualsevol català podria denunciar el jutge del Suprem Pablo Llarena perquè vulnera el dret de sufragi actiu en no permetre la investidura de Jordi Sànchez. ‘No solament vulnera el dret de sufragi passiu del senyor Sànchez, sinó que ha vulnerat el dret de sufragi actiu de tots els ciutadans de Catalunya, votessin què votessin’, va dir. A més, va apuntar que l’argumentació per a impedir la investidura és ‘un cas de prevaricació de llibre’ i va dir que Jordi Sànchez és encausat per un delicte que no ha comès. ‘La seva conducta no és constitutiva del delicte pel qual és perseguit penalment. N’és una bona prova que les ordres cursades contra Puigdemont s’han hagut de retirar perquè no es pot convèncer cap jutge europeu del delicte de rebel·lió’.

Vegeu ací l’entrevista sencera:

‘Que les forces i cossos de seguretat de l’estat espanyol traslladin el senyor Sànchez al Parlament de Catalunya, que faci el debat d’investidura, i, havent acabat, les forces de seguretat el tornen a traslladar a la presó’, va dir. Tal com va explicar, encara que participi en el debat d’investidura, ell continua estant pres, de manera que la seva condició jurídica no canvia.

També sobre la investidura, el catedràtic en dret constitucional  va destacar que la màxima autoritat pel que fa al ple d’investidura és el president del parlament Roger Torrent. ‘Per tant, la seva proposta d’investidura ha de complir-se obligatòriament’, va dir. Així mateix, va apuntar que no és possible fer una investidura a distància o delegada, perquè, fins el moment que és investit president, el candidat és només un diputat: ‘Un cop és president ja podria delegar, però fins que no ho sigui no ho pot fer’.

Per Pérez Royo, l’origen del conflicte català neix en la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l’Estatut de Catalunya. ‘D’allà és d’on ve tot el desordre on ens hem instal·lat de llavors fins ara. És una situació totalment desordenada a Catalunya i al conjunt de l’estat espanyol’, va dir. El catedràtic va recordar que l’any 2007 ja va escriure un article on advertia que allò que es tramitava al TC era un cop d’estat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor